Porcul de Crăciun va costa anul acesta mai mult decât în 2017, în special în județele în care pesta a făcut ravagii, după ce în anumite zone carnea de porc s-a scumpit cu 20%, în timp ce prețurile mezelurilor s-au mărit cu 30%, relatează știrileprotv.ro.
În schimb, scrie site-ul de știri, fermierii care nu au avut necazuri promit să nu ia și pielea de pe clienți.
În județul Dolj, oamenii au început să își rezerve porcul pentru Crăciun încă de la începutul lunii noiembrie. Ba mai mult, pentru că fermierii țin pasul cu „boom-ul” tehnologic, cea mai simplă metodă de vânzare a devenit internetul. Fermierii își expun marfa, iar cumpărătorul alege ce își dorește.
„Anul trecut a fost 8-9 lei kilogramul. Anul acesta este de la 10 lei la 12 lei, așa se vând, nu sunt porci de ajuns, lumea e speriată din cauza pestei, i-au sacrificat, i-au vândut din timp. Sunt foarte mari cereri”, a afirmat Gabriel Bîcu, un fermier din Dolj, pentru știrileprotv.ro
Doljul nu este singura zonă care resimte creșterea de prețuri. Chiar și în gospodăriile din Bihor, țăranii au deja alte prețuri.