Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic
Este de aceeași vârstă cu Marea Unire de la Alba-Iulia sau mai exact cu statul național unitar român. A implinit 100 de ani! Biserica Sfântul Ilie Grant din Crângaşi a fost construită pe un teren donat de familia Grant.
Domnul Grant, cel care a dat numele zonei a fost scoțianul Effingham Grant, secretar la consulatul Marii Britanii din București care, îndrăgostit de domnișoara Zoe Golescu decide să o ceară în căsătorie și să stabilească în România. Spirit întreprinzător, britanicul renunță la cariera sa diplomatică și se dedică afacerilor.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Familia sa a numărat mulți membrii marcanți ai societății românești din acea perioadă, printre care pictorul Nicolae Grant, un acuarelist deosebit de talentat.
Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în perioada de domnie a Regelui Ferdinand, mai exact la 15 august 1907, în prezența lui Vintilă Brătianu, edilul șef al Capitalei. Din cauza Primului Război Mondial, lucrările au sistat, însă, imediat ce a fost posibil s-a reluat construcția sfântului locaș, astfel încât la 16 septembrie 1918 a fost sfințită de Episcopul Meletie Gălăţeanul, în prezența a numeroși credincioși și oficialități locale.
Planul bisericii a fost adaptat de către arhitectul Balic după un proiect întocmit de Ștefan Ghica Budești. Arhitectura se aseamană cu cea a Bisericii Sfinții Trei Ierarhi din Iași.
Pictura în stil neobizantin a fost realizată la 1927 de pictorul Ion Simionescu, care a pictat și cele 12 icoane praznicare de pe splendida Catapeteasmă lucrată în lemn de tei.
Marele seism din 1940 și bombardamentele din 1944 au avariat grav costrucţia, care a fost reparată patru ani mai târziu.
După anul 1990 s-au efectuat numeroase lucrari de reparație, pictura fiind restaurată de Elisabeta Ursu. După încheierea lucrărilor, în iulie 1997 a fost resfințită de Patriarhul Teoctist.
În fiecare an, la 20 iulie, biserica își adună enoriașii și sărbătoresc împreuna pe ocrotitorul sfântului lăcaș: Sfântul Ilie Tesviteanul. Acesta a trăit în secolul IX înainte de Hristos, și este cunoscul ca un mare prooroc. Se spune ca a fost atât de iubit de Dumnezeu încât îi împlinea lui Ilie toate rugile. Istoria spune ca Sfântul nu a decedat, ci s-a ridicat la cer într-un car de foc.
Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic