Pinguini care îşi iau zborul spre pădurile amazoniene, Richard Nixon din nou preşedinte al Statelor Unite, spaghete care cresc în pomi, câinii vopsiţi în alb pentru a fi mai uşor de văzut noaptea ori hamburgerul creat special pentru stângaci, acestea sunt printre cele mai cunoscute şi mai reuşite farse puse la cale de Ziua Păcălelilor.
Glumeţii din toată lumea aşteaptă ziua de întâi aprilie pentru a-şi pune la treabă măiestria în elaborarea unei farse nemaipomenite.
Tradiția spune că orice păcăleală plănuită trebuie să fie făcută până la ora prânzului, altfel riscați să aveți ghinion tot anul.
Cea mai veche păcăleală datează din anul 1915, atunci când un pilot francez, aflat pe câmpul de bătălie, a survolat tabăra germanã și a aruncat o încărcătură ce părea a fi o bombă. Soldații germani de la sol au fugit speriați, însă atunci când au văzut cã bomba nu explodează, s-au apropiat și au observat că pilotul aruncase de fapt o minge de fotbal, pe care a scris „Păcăleală de 1 aprilie”.
Nici televiziunile nu uită să marcheze această zi. BBC este unul dintre cele mai inspirate posturi când vine vorba despre farse. În 1957, jurnaliștii anunțau că fermierii elvețieni se bucură de o recoltă bogată de … spaghete, care cresc în niște copaci speciali. Și se pare că a fost atât de convingătoare că au fost asaltați de telefoane din partea celor care doreau să cumpere astfel pe copaci.
Apoi, în 2008, au anunțat că o echipă de cercetători din Antarctica a filmat pinguinii zburători, care se îndreptau spre pădurile din America de Sud.
O altă farsă pusă la cale de internauți i-a convins pe oameni că primul clip postat pe Youtube datează din 1911 ori că statul Alabama dorește să modifice prin lege valoarea constantei Pi de la 3,14 la 3.
Un post de radio anunța în 1992 că președintele Richard Nixon, implicat în celebrul scandal Watergate, va candida pentru un al doilea mandat la Casa Albă, sub sloganul „N-am făcut nimic greșit și nu voi mai face”. Americanii au sunat întreaga zi pentru a-și arăta nemulțumirea.
Un alt anunț revoluționar a fost făcut de 1 aprilie 1998, de către un celebru lanț de restaurante fast-food care urma să lanseze hamburgerul pentru stângaci. Rețeta era aceeași, dar ingredientele se roteau la 180 de grade pentru confortul stângacilor. Iar restaurantul nu a dus lipsă de amatori.