Ministerul Mediului e gata să lanseze programul de electrificare a locuinţelor din România care nu dispun de curent electric, acestea urmând să primească „energie verde”. Astfel, instituţia a pus în dezbatere publică „Ghidul de finanţare a Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice”, scrie Adevărul.
Deocamdată, de acest program de dotare cu sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică vor putea beneficia locuinţele situate la cel puţin de doi kilometri faţă de reţeaua convenţională de distribuţie.
„Finanţarea nerambursabilă, asigurată de Administraţia Fondului de Mediu este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei inclusiv TVA”, se arată în document.
Pot intra în program numai proprietarii locuinţelor fără energie electrică, care folosesc permanent casele pentru care cer banii, aceştia urmând să se adreseze primăriilor locale. Cererile de finanţare vor fi procesate de funcţionarii primăriilor care le centralizează şi le trimit autorităţilor de mediu.
La recensământul din 2011, din totalul de 8.450.942 de gospodării convenţionale, dispuneau de instalaţie electrică 8.166.508, în procent de 96,6%. Altfel spus, 284. 434 de case nu aveau curent electric. Cele mai multe gospodării de acest fel se regăseau în Vaslui (6,3% din totalul gospodăriilor), Vâlcea (5,8%), Teleorman (5,3%), Caraş-Severin şi Maramureş (5%), Tulcea (4,9%), Satu Mare şi Neamţ (4,8 %), Botoşani, Covasna şi Harghita (4,7%)