Cine a scumpit CREDITELE românilor? ISĂRESCU arată cu degetul spre GUVERN: Șă-și atingă obiectivele pe care și le-a programat

Cine a scumpit CREDITELE românilor? ISĂRESCU arată cu degetul spre GUVERN: Șă-și atingă obiectivele pe care și le-a programat

Banca Centrală a oferit marți explicații suplimentare privind creșterea ratei la creditele în moneda națională din ultima perioadă. O explicație pentru această evoluție care a creat panică în rândul românilor este dată de creșterea dobânzii cheie de către BNR. Însă intervenția Băncii Centrale a venit ca urmare a măsurilor guvernamentale.

Consiliul de administrație al BNR a subliniat printr-un comunicat de presă că mixul echilibrat de politici macroeconomice și implementarea de reforme structurale care să stimuleze potenţialul de creştere pe termen lung sunt esențiale pentru menținerea stabilității macroeconomice și întărirea capacității economiei românești de a face față unor eventuale evoluții adverse.

La rândul său guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a sugerat că BNR a fost nevoită să intervină în contextul în care politica fiscală a Guvernului este deconectată de la cea monetară.

„Ultima fraza din comunicat la care noi ținem foarte mult pentru că ni se pare că este esențială privind în perspectivă se referă la mixul de politici. Pentru ca noi să ne atingem obiectivele, Guvernul să-și atingă obiectivele pe care și le-a programat pentru ca economia să crească într-o manieră sustenabilă de durată, este bine ca mixul să fie bine închegat, înțeles. În acest an politica monetară a încercat să facă mai mult decât ar fi trebuit ea sa încerce. A fost relativ supraîncărcată. Sperăm ca printr-un avans mai puternic al politicilor structurale, printr-un caracter anticiclic al politicilor fiscal-bugetare, combinația de politici economice din România să fie mai armonioasă decât a fost în prezent”, a spus Isărescu, potrivit hotnews.ro.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis miercuri menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an.

Potrivit unui comunicat al Băncii Centrale, Consiliul a mai decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50% pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50%.

Totodată, BNR a hotărât şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`