Luptă acerbă la alegerile pentru Congresul SUA. Americanii s-au grăbit la secțiile de votare pentru alegerile parlamentare. Potrivit ultimelor date, republicanii lui Donald Trump vor păstra controlul asupra Senatului, în timp ce democrații au câştigat majoritatea în Camera Reprezentanţilor. Donald Trump va avea astfel dificultăți în a-și aplica politicile, informează B1 TV. Cel puțin 38 de milioane de electori au votat în avans, cu 40% mai mult față de 2014, iar în state precum Texas și Marylandn s-au format cozi uriașe în faţa secţiilor de vot. La aflarea rezultatelor, Donald Trump a proclamat pe Twitter ”succesul extraordinar”.
După o campanie divizată, marcată de teme precum imigranția și schimbul comercial, americanii au fost chemați la urne în cadrul alegerilor parlamentare, organizate la doi ani de la victoria surprinzătoare a lui Donald Trump în cursa pentru Casa Albă. Miza pentru liderul american este uriașă. Rezultatele sunt decisive pentru administrația Trump.
Potrivit ultimelor date, republicanii îşi menţin controlul asupra camerei superioare a Congresului, în urma unor victorii în state-cheie precum Indiana, Texas şi North Dakota. Însă democraţii sunt pe cale să obţină controlul în Camera Reprezentanţilor, ceea ce va reprezenta o lovitură la adresa agendei preşedintelui.
Cum democrații sunt aproape de a prelua Camera Reprezentanților, aceștia ar putea să blocheze mai multe proiecte ale liderului de la Casa Albă. Numele lui Trump nu apare pe vreun buletin de vot, însă scrutinul este considerat un referendum asupra polarizării provocate de locatarul Casei Albe.
Cel puțin 38 de milioane de electori au votat în avans cu 40% mai mult față de 2014. Cu toate acestea, în mai multe state, printre care Texas și Maryland, oamenii au format cozi lungi în fața secțiilor de vot. Asta deși alegerile organizate la mijloc de mandat sunt de obicei marcate de absenteism ridicat.
Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, a transmis că președintele SUA este optimist în ceea ce privește rezultatul alegerilor legislative.
Preşedintele american a încercat să convingă electoratul lăudându-se că primii săi doi ani de mandat coincid cu o performanţă economică foarte bună pentru Statele Unite. De partea cealaltă a baricadei, predecesorul lui Donald Trump, Barack Obama, a făcut campanie electorală pentru democraţi, atacându-l pe actualul preşedinte.