Motivarea eliberării lui Ioan Andreica și Liviu Rusu: Neclarități în dosarul de urmărire penală al DNA

Motivarea eliberării lui Ioan Andreica și Liviu Rusu: Neclarități în dosarul de urmărire penală al DNA

Magistrații Tribunalului București au dat publicității vineri motivarea deciziei de a-i cerceta în stare de libertate pe fostul secretar de stat Ioan Andreica, pe președintele CJ Bistrița, Liviu Rusu și pe celelate șase persoane implicate în dosarul de deturnare de fonduri guvernamentale.

Magistraţii spun că unele acuzaţiii din dosar nu au fost demonstrate, sumele imputate celor şase nefiind probate de actele depuse la dosar. Totodată se mai arată în motivare că anchetatorii au încurcat datele din dosar.

În motivare se mai spune că s-a decis eliberarea celor şase deoarece în redactarea referatului de propunere a arestării s-au comis erori judiciare.

Judecătorii arată că în cazul președintelui CJ Bistrița, Liviu Rusu, sunt mai multe neclarități amputate procurorilor DNA.

DNA a cerut arestarea lui Liviu Rusu pentru o singură infracțiune de luare de mită, deși din actul de urmărire penală a reieșit că a săvârșit două astfel de fapte.

„Nu rezultă că față de Liviu Rusu s-ar fi început urmărirea penală și pentru primirea sumei de 75.000 de euro”, se arată în motivarea judecătorilor.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins pe 25 martie propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Ioan Andreica ar fi pretins de la o societate comercială suma de 1.200.000 euro, din care 100.000 de euro în nume propriu pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante pentru trucarea unei licitaţii, spun procurorii DNA. 

Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2009, inculpații Popescu Lazăr și Sabău Ioan Claudiu au constituit o asociere infracțională, sprijinită de Andreica Ioan, ce avea ca scop adjudecarea în mod fraudulos a unor licitații publice.

În schimb, ei primeau bani sau lucrări în subcontractare pentru firmele lor de construcţii. În principal, erau vizate lucrări de proiectare și execuție de drumuri, canalizări, reabilitări de construcții, proiectare și execuție a unor centre de management a deșeurilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`