Alina Gorghiu reacţionează extrem de dur după ce Curtea Constituţională (CCR) a declarat neconstituţionale mai multe articole la modificările Codului penal.
Senatoarea PNL a spus vineri că se aşteaptă să îl vadă pe Florin Iordache „spăşit” şi să îşi ceară scuze „pentru aberaţiile pe care le-a susţinut în comisie”.
Ea a mai anunțat că PNL va depune luni proiectul de lege pentru transpunerea recomandărilor Comisiei de la Veneția pe legile Justiției, susţinând că, în momentul de față, Codul penal și cel de procedură penală au fost făcute „harcea-parcea”.
„Din punctul meu de vedere este făcut harcea-parcea Codul penal şi mai ales Codul de procedură penală”, a spus Alina Gorghiu, la Palatul Parlamentului.
„Luni vom depune proiectul de lege care să transpună toate recomandările Comisiei de la Veneţia şi pe legile Justiţiei şi pe Codul penal şi pe Codul de procedură penală. Mă aştept să îl văd pe domnul Iordache spăşit de data aceasta şi să vină cu capul în pământ să îşi ceară scuze, că toate aberaţiile, pe care le-a susţinut în comisie împreună cu colegii domniei sale, domnul Nicolicea, Şerban Nicolae şi alte somităţi PSD, s-au dovedit a fi neconstituţionale. Să scoatem din start toate acele modificări pe care le-au dorit şi şi-au dovedit limitele în momentul acesta şi să ne apucăm de o dezbatere serioasă. Mă aştept să facă lucrul acesta cât se poate de repede după motivarea Curţii Constituţionale”, a continuat senatoarea liberală, potrivit Agerpres.
Ea a mai spus că decizia CCR confirmă discursul public pe care PNL l-a avut de mai bine de un an.
„Aştept şi eu motivarea Curţii ca să mă uit aşa, în ochii domnului Dragnea şi în ochii celorlalţi interesaţi de câteva reglementări punctuale din Codul penal, ca să le pot spune că ne-au ţinut ţara asta în loc un an de zile cu obsesia lor pentru abuzul în serviciu şi o altă reglementare care să poată să îi rezolve problema domnului Dragnea, fără să se ocupe în acest timp de problemele de guvernare, fără să se ocupe de agenda publică a cetăţeanului”, a adăugat Alina Gorghiu.
Judecătorii de la CCR au declarat, joi, parțial neconstituționale o parte din modificările aduse Codului penal şi Legii pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.
Magistraţii au luat această decizie după ce au analizat sesizările formulate de preşedintele Klaus Iohannis, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, PNL, PMP şi USR.
Astfel, CCR a admis o parte din obiecţiile formulate şi au constatat că 31 de dispoziţii sunt neconstituționale, potrivit unui comunicat de presă al instituției.
Printre primele articolele declarate neconstituționale este cel care redefinește infracțiunea de abuz în serviciu în legea de modificare a Codului Penal.
Prin urmare, proiectul care aduce modificări Codul Penal se va reîntoarce la Parlament, pentru ca articolele declarate neconstituționale să fie puse în acord cu decizia de joi a CCR.