Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, este sărbătorit pe 26 octombrie de credincioşii creştini.
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este patronul Tesalonicului, alături de Sfântul Apostol Pavel şi de Sfântul Grigorie Palama. În tradiţia populară, Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de mir este patronul păstorilor şi vestitorul iernii. Acesta a fost ucis pentru că a mărturisit credinţa creştină şi nu a vrut să se convertească la vechea religie, potrivitstirileprotv.ro.
Printre cele mai spectaculoase obiceiuri care se săvârșesc în ajun de Samedru sunt focurile vii. În ajunul sărbătorii, în noaptea de 25 octombrie se ține „Focul lui Samedru”, moment în care oamenii obișnuiesc să aprindă focuri în curți sau pe dealuri, peste care copiii sar pentru a fi sănătoși, iar tinerii să se căsătorească. Conform tradiției, persoanele care sar peste flăcări vor fi sănătoși întregul an și feriți de necazuri, nenorociri și boli. Rolul focului este de a alunga atât fiarele, cât și sporirea puterilor roditoare, iar după ce este stins, oamenii obișnuiesc să arunce în grădina cenușă și cărbuni.
De asemenea, în cadrul superstițiilor, un străvechi obicei, care în regiunea Moldovei se practică și în zilele noastre, presupune că păstorii pot vedea cum va fi iarna care vine. Astfel, aceștia obișnuiesc să își așeze cojocul pe iarbă, în mijlocul oilor, așteptând să vadă care oaie se va așeza pe el. Dacă o oaie neagră se așează înseamnă că iarna va fi una bună, în timp ce dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aprigă.
Cea mai importantă regulă care trebuie respectată pe 26 octombrie este evitarea folosirii pieptănului, pentru că, în caz contrar, vei atrage asupra ta necazuri şi primejdii.
Sfântul Dumitru a trăit în timpul împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305). Fiu al prefectului din Tesalonic, el a fost numit, datorită calităţilor sale, guvernator al Tesalonicului, după moartea tatălui său. Mai târziu, împăratul Maximian a aflat că Dimitrie este creştin, fapt care l-a mâniat foarte tare. Aşa că, întorcându-se biruitor dintr-un război cu sciţii, Maximian a poruncit să se facă praznice în fiecare cetate, în cinstea zeilor. Venit la Tesalonic, împăratul l-a întrebat pe Dimitrie dacă sunt adevărate cele auzite despre el, că şi-a dat toată averea săracilor şi că se închină lui Dumnezeu. Dimitrie a mărturisit că este creştin şi a defăimat închinarea la zei. Pedeapsa împăratului a fost maximă: Dimitrie a fost închis în temniţă şi ucis cu suliţa.