Comisia Europeană avertizează Austria, după ce Parlamentul de la Viena a decis reducerea alocaţiilor copiilor imigranţilor din ţări est-europene. Mai exact, proiectuld e lege adoptat miercuri prevede că imigranții să primească pentru copiii aflaţi în ţara de origine alocaţii adaptate nivelului de trai şi veniturilor din naţiunea respectivă.
Acest proiect îi vizează și pe copiii românilor aflați la muncă în această țară/
„Imediat ce legea va intra în vigoare, Comisia Europeană nu va ezita să recurgă la toate posibilităţile, în contextul în care este garant al tratatelor comunitare.
Indexarea veniturilor în funcţie de nivelul de trai nu este permisă prin dreptul comunitar, lucru confirmat de Curtea de Justiţie a UE. Este o problemă de corectitudine: o persoană care îşi achită contribuţiile în sistemul naţional trebuie să se aştepte la indemnizaţii la acelaşi nivel cu celelalte”, s spus Christian Wigand, un purtător de cuvânt al Executivului UE.
În același context, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, i-a trimis o scrisoare comisarului european pentru Ocupare, Afaceri Sociale, Marianne Thyssen,în care își arată îngrijorarea și precizează faptul că România se opune oricărei inițiative care ar pune în pericol principiul egalității în ceea ce privește libera circulație a lucrătorilor
“Vă scriu referitor la legea privind indexarea alocațiilor familiale, adoptată recent de către Austria, potrivit căreia, începând cu 1 ianuarie 2019, cuantumul alocației familiale pentru angajații care lucrează în Austria, dar ai căror copii domiciliază în alte state membre, va fi ajustat în funcție de nivelul de trai din fiecare stat. Profit de această oportunitate pentru a reitera îngrijorările pe care le-am exprimat deja la reuniunea bilaterală care s-a desfășurat la Bruxelles în data de 16 octombrie 2018, referitoare la intenția Parlamentului Austriei de a introduce un mecanism de indexare a alocațiilor pentru copiii lucrătorilor rezidenți. Susțin în totalitate poziția adoptată de Executivul European privind importanța promovării principiului “pentru contribuții egale, prestații egale”, împreună cu principiul remunerație egală pentru aceeași activitate desfășurată la același loc de muncă. Poziția constantă a României pe acest subiect este că lucrătorii europeni trebuie tratați egal în statele membre în care își desfășoară activitatea, dreptul acestora la liberă circulație fiind unul dintre fundamentele Uniunii Europene și ale Pieței Unice. Astfel, România se opune oricărei inițiative care ar pune în pericol principiul egalității în ceea ce privește libera circulație a lucrătorilor”, a transmis Lia Olguța Vasilescu, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Muncii.