Legea privind combaterea spălării banilor, modificată cu un amendament cu dedicaţie pentru UDMR

Legea privind combaterea spălării banilor, modificată cu un amendament cu dedicaţie pentru UDMR

Proiectul de lege privind combaterea și prevenirea spălării banilor a suferit mai multe modificări prin amendamente adoptate luni în Comisia Juridică. Iniţial acesta a fost trimis către plen, dar a fost imediat retras şi retrimis în comisiei pentru modificăruile, unele dintre ele controversate.

Este cazul unui amendament care este dat cu dedicaţie pentru UDMR. Mai exact, deputații juriști au amendat textul astfel „în cazul asociațiilor și fundațiilor cu excepția organizațiilor cetățeniilor aparținând minoritățiilor naționale, membre ale Consiliului Minoritățiilor Naționale”, arată Hotnews.

Suspiciunile privind acest amendament sunt şi mai mari în contextul în care Liviu Dragnea urmează a se întâlni cu Kelemen Hunor pentru a discuta despre susţinerea UDMR pentru legea offshore, dar şi pentru această lege de combatare a spălării banilor.

PSD are nevoie de sprijinul UDMR pentru că majoritatea parlamentare, în special în Camera Deputaţilor este extrem de fragilă. Acest lucru s-a văzut la adoptarea legii de modificare a codului penal care a trecut la limită datorită sprijinului minorităţilor naţionale, cât şi legea offshore care a fost reîntoarsă la comisii pentru că PSD nu mai avea majoritate după ce ALDE a anunţat că se opune.

Potrivit proiectului de lege, asociațiile și fundațiile vor avea obligația să raporteze instituțiilor statului toti beneficiarii finali, iar în caz contrar pot fii sancționați drastic. Alături de fundații și ONG-uri erau incluse şi „asociaţiile, federaţiile, precum şi orice alte persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial”, sintagmă în care se încadra și UDMR.

Deputații PNL și USR s-au opus modificărilor propuse dar acestea au fost adoptate cu votul reprezentanțiilor PSD.

Acest proiect de lege vine în urma directivei europeane privind combaterea spălării banilor. România riscă sancţiuni financiare aspre pentru întârzirea de transpunere în legislaţie a acestei directive.

Proiectul va ajunge miercuri în Camera Deputaţilor pentru a supus votului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
14:30 - Pensionarii care vor primi două pensii în luna decembrie. Casa Națională de Pensii a dat toate detaliile
14:26 - Descoperirea făcută de polițiștii din Târgoviște, după ce au oprit un șofer cu focuri de armă
14:21 - Un kosovar ne dă dreptate după scandalul de pe Arena Națională: Rrahmani a pierdut meciul pentru Kosovo. A fost o dovadă de imaturitate
14:19 - Ancheta în cazul morții adolescentului de 16 ani care nu a fost operat la timp, la Târgu-Jiu, s-a blocat. Chirurgii din spital refuză să participe la audieri
13:57 - Ungaria critică decizia SUA de a permite Ucrainei să folosească rachetele ATACMS împotriva Rusiei: „Va fi o luptă grea, deoarece trebuie să oprim escaladarea”
13:46 - Virgil Guran (PNL): „Dacă vrem democrație și dezvoltare trebuie să avem dreaptă puternică și stângă puternică și alternanță în funcție de acest lucru” (VIDEO)
13:42 - Alin Stoica: Au fost făcute suficiente sondaje, Elena Lasconi este principala opțiune din partea dreaptă. În mod normal și natural ar trebui ceilalți candidați, dacă vor într-adevăr să consolideze votul de dreapta, să se retragă (VIDEO)
13:23 - Liz Truss consideră că Marea Britanie are nevoie de un Donald Trump: „Revoluția Trump pe care o vedem în SUA vine în Europa”
13:19 - Șofer român de TIR scos în viață din cabina care ardea, răsturnată, pe o autostradă din Franța (FOTO)
13:13 - Polonia consideră „necesară” permisiunea acordată Ucrainei de a ataca Rusia cu rachetele ATACMS: „Singurul răspuns adecvat pentru Putin”