Avion rusesc, în apropierea spaţiului românesc. Fifor: Din păcate, nu sunt lucruri foarte rare

Avion rusesc, în apropierea spaţiului românesc. Fifor: Din păcate, nu sunt lucruri foarte rare

Avioane canadiene de la Baza Mihail Kogălniceanu au interceptat un avion rusesc de vânătoare de tip Suhoi 27, care zbura deasupra Mării Negre. Astfel de evenimente nu sunt izolate şi testează viteza de reacţie Forţelor NATO, a declarat ministrul Apărării. Mihai Fifor a precizat, totuși, că nu e cazul de îngrijorare.

„Din păcate (astfel de situaţii n.r.) nu sunt extrem de rare, dar eu nu cred că este cazul să discutăm despre îngrijorare. Sunt (…) acţiuni ale Forţelor Armate Ruse în spaţiul Mării Negre, sunt modalităţi în care, până la urmă, se testează viteza de reacţie a militarilor noştri, a Forţelor Aeriene Române şi a Forţelor NATO până la urmă, dar suntem aici, suntem pregătiţi, suntem ţară membră a Alianţei Nord Altantice şi ne îndeplinim misiunea asumată fără niciun fel de problemă”, a spus Fifor, citat de Agerpres.

El a precizat că interceptarea avionului rusesc s-a produs joi și, imediat după, două avioane ale Forţelor Aeriene Române au decolat pentru misiune de poliţie aeriană, apoi alte două avioane canadiene.

„Nu a avut loc astăzi această interceptare, de fapt este o misiune de poliţie aeriană de pe Mihail Kogălniceanu şi joi, după ora prânzului, de îndată ce aeronava rusă a fost detectată, două aeronave ale Forţelor Aeriene Române au decolat pentru misiune de poliţie aeriană, ulterior s-au ridicat şi două aeronave ale partenerilor noştri, ale Forţelor Aeriene Regale Canadiene. A fost o misiune pur şi simplu de poliţie aeriană în spaţiul românesc, în spaţiul NATO, astfel încât să poată fi vizualizată aeronava rusă care nu a intrat niciun moment în spaţiul aerian românesc sau în spaţiul aerian NATO, dar aceasta este procedura şi de obicei aşa se execută aceste misiuni. (…) Nu sunt lucruri din păcate foarte rare, ele se întâmplă, sunt misiuni pe care atât Forţele Aeriene Române, cât şi forţele care ne sunt partenere – fie că au fost britanicii, fie că acum sunt colegii noştri canadieni – sunt misiuni pe care le executăm”, a mai explicat Fifor, potrivit Agerpres.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - Directorul INSCOP: Încrederea românilor în Rusia se află la minim absolut, în timp ce atitudinea pro europeană s-a întărit
23:43 - Andrew Tate, acuzat de viol și trafic de persoane în România, și-a făcut partid în Marea Britanie: „Voi fi premier”
23:13 - Crin Antonescu: „Sunt similitudini înfiorătoare între discursul lui Hitler și al lui Georgescu”
23:08 - Șase tineri din Vâlcea, cu vârste între 16 și 23 de ani, au fost reținuți pentru furt. Prejudiciul estimat este de 12.000 de euro
22:50 - Claudiu Târziu: Anularea alegerilor, o lovitură de stat. Ne-am trezit cu o continuare a unei guvernări incapabile, ticăloase și corupte / Suntem într-un soi de dictatură la începutul ei, pe care AUR o respinge (VIDEO)
22:43 - Locul la doar câteva ore de București care a atras milioane de turiști în 2024. Poate fi vizitat atât vara, cât și iarna
22:15 - Tanczos Barna: Instituțiile care vor fi comasate, care își vor reduce cheltuielile pot genera plecări naturale de angajați. Ei își pot găsi cu siguranță loc de muncă în privat (VIDEO)
22:13 - Congresul SUA l-a validat pe Donald Trump în funcția de președinte. Când va începe noul mandat
21:58 - Irineu Darău (USR): Atunci când vorbim de alegeri, trebuie să ne gândim ce face bine democrației și ce își dorește poporul. Nu se mai poate ca în 2025 să asistăm la aceeași comedie (VIDEO)
21:52 - Oncologii din România susțin inițiativa SUA. Produsul care ar putea avea etichetă de avertizare, ca țigările