Biserici ale Bucureștiului: Biserica Sfântul Ștefan „Cuibul cu Barză” adăpostește Icoana Maicii Domnului Pantanassa, mult ajutătoare bolnavilor (VIDEO)

Biserici ale Bucureștiului: Biserica Sfântul Ștefan „Cuibul cu Barză” adăpostește Icoana Maicii Domnului Pantanassa, mult ajutătoare bolnavilor (VIDEO)

Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Istoria Bisericii – monument istoric – Sfântul Ștefan “Cuibul cu Barză” începe cu aproape trei secole în urmă, când aflăm că, la 1760, micuţa biserică din mahalaua Podul de Pământ, actualmente Știrbei Vodă, se ruinase. O nouă biserică ceva mai mare este ridicată de către Clucerul Dona împreună cu soţia Zamfira, avându-l ca ocrotitor pe Sfântul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan. Acești primi ctitori pe care îi cunoaștem se odihnesc astăzi în naosul bisericii.

Pisania de deasupra ușii de la intrarea în pronaos dezleagă misterul numelui “Cuibul cu Barză”. În vechime, berzele își făcuseră cuib pe acoperișul de șindrilă al bisericii. Și așa i-a rămas numele. Astăzi, berzele nu își mai fac cuib, însă, în amintirea lor, un mic grup statuar se află în Grădina Sfântului Ștefan aflată în dreapta bisericii.

Sfântul lăcaş ortodox cunoaște repetate consolidari culminând cu cea din 1898, când, cu ajutorul arhitectului T. Dobrescu este reparată radical. Tot atunci a fost pictată de preotul-zugrav Vasile Damian, în stil neobizantin.

Martie 1977. Biserica este avariată, dar, datorită preotului Vasile Axinia cu ajutorul arhitectului Gheorghe Naumescu, se consolidează, iar pictura este restaurată de Virginia Videa.

În ciuda faptului că era proaspăt refăcută şi înfrumusetaţă, în anul 1987 biserica este trecută pe lista celor ce trebuiau demolate, însă un an mai târziu se reușește salvarea ei, dar în februarie 1988 este translatată 12 metri spre sud, fiind ultima din seria monumentelor translatate în București de către echipa condusă de Eugen Iordăchescu.

La data de 21 noiembrie 1990, are loc ceremonialul de resfinţire și de punere în funcțiune a frumoasei biserici pitită printre blocuri înalte.

Până în anul 2012, ansamblul arhitectonic a cunoscut numeroase transformări din grija părintelui profesor Daniel Benga, sprijinit în toate aceste demersuri de Primăria Sectorului 1.

În octombrie 2012, Preafericitul Părinte Daniel oficiază slujba de resfinţire.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Unul dintre cele mai scumpe odoare ale bisericii este Icoana Maicii Domnului Pantanassa, ajutătoare în boli foarte grave.

Un grup de pelerini însoțiți de parohul de atunci, preotul Daniel Benga, au fost pelerini la Mănăstirea Vatoped din Muntele Athos. Unul dintre ei, pe nume Alexandru, rugându-se în fața icoanei Pantanassa a simțit o stare de grație deosebită. De aceea, a hotărât ca o copie a icoanei să fie adusă la București întru închinarea celor aflați în nevoințe sufletești și trupești.

Sosirea acesteia la Biserica Sfântul Ștefan “Cuibul cu Barză” s-a petrecut în chip minunat în ziua de 8 aprilie 2014, călătorind înspre Bucureşti din Sfântul Munte Athos.

Mulți dintre cei care s-au rugat cu credință, şi-au aflat alinarea şi chiar vindecarea miraculoasă. Aşa cum ştim, Dumnezeu lucrează prin oameni.

Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Urmăriți B1TV.ro și pe
`