Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici susţine că este o imbecilitate faptul că ANAF a anunţat că va începe să le ceară cuplurilor care s-au căsătorit în ultimii cinci ani să declare ce relații economice au avut firmele sau persoanele fizice autorizate care le-au furnizat servicii la nunta: de fotografie, muzică și restaurantul unde a avut loc evenimentul.
Teodorovici a precizat că reprezentanții ANAF ar avea multe alte lucruri mai importante de făcut înaintea acestei măsuri.
„Adică, vă dați seama, ei acum din 2013 ce să facă? Se duce într-o zonă în care nu are cum să se mai oprească. Cineva va trage pe chestia asta. De ce? A făcut unul o nuntă în 2013, perfect. El acum e notificat să îți spună ție, Fisc, cine a fost la el la nuntă să îi facă poze, să îi cânte, să-l distreze. Vă dați seama că firmele care au asigurat cateringul, aranjamentul floral și așa mai departe au avut contracte, nu e niciun fel de problemă, și-au declarat la stat veniturile. Persoana fizică, adică mirii, pe de o parte, ar trebui să spună lucrurile astea. Ei se vor gândi atunci când o să primească hârtia că poate cineva deja știe cine le-a făcut poză la nuntă, de exemplu, și atunci o să spună ‘aoleu ce facem?’ sau să spună ‘nu îmi mai amintesc’ și nu ai ce să faci teoretic. Dar poți să te gândești, (n.r. în calitate de prestator) ‘domnule dar dacă ăla care mi-a făcut poze a dat declarație deja la FISC și a anunțat că el a fost și că a primit suma de nu știu câte mii de lei să filmez la nuntă?’ În cazul în care mirele declară chestia asta, că Popescu a făcut poze și i-a dat o sumă, Popescu pe de o parte trebuie să spună de ce nu a declarat la FISC acel venit și pe de altă parte, mirele trebuie să declare de unde au avut miile de lei să îl plătească pe Popescu să îi facă poze. Este o imbecilitate a celor de la ANAF chiar dacă este în lege. Dacă legea spune că trebuie să faci acest lucru, trebuia să îl faci încă din 2013, ca să fi proactiv să spui domnule de azi înainte toți cei care au de gând să se căsătorească prin cununie civilă trebuie să declare, ca omul să știe. Asta ar trebui să fie abordare corectă a ANAF-ului”, a declarat Eugen Teodorovici pentru DC News.
Ministrul mai susține că inițiativa ANAF este de fapt ”o acțiune de hăituială față de contribuabili”.
„Asta cu nunțile, botezurile și ce au început să facă ei acolo mi se pare o acțiune din asta de hăituială din partea ANAF-ului față de contribuabili. Tot tu greșești ca stat, ai mii de angajați în sistem și nu ești capabil să anticipezi astfel de situații și acum vii după ani de zile să ce? E o făcătură pe care FISC-ul încearcă să o facă încercând să dea vina pe altcineva decât pe Fisc pentru astfel de acțiune. Sau să spună, domnule, ne-am tezit acum și cine face nunta este obligat să facă o declarație ca dacă ai alte persoane particulare care fac anumite servicii cu ocazia acelui eveniment, foarte bine. Dar fă-o de acum încolo ca omul să știe, nu să vii după cinci ani de zile să bagi frica în tinerii căsătoriți. Până la final de an sau începtul anului viitor, cum am promis, lucrurile se vor schimba. O să fie și mai puțini acolo ca să nu mai aibă timp de astfel de idei”, a mai spus ministrul Finanțelor.
ANAFa început să trimită tinerilor căsătoriți solicitări ca aceștia să declare, într-un formular, ce relații economice au avut, în contextul căsătoriei civile și religioase, cu firmele și alte entități care le-au furnizat servicii de fotografie, muzică pentru petrecere și spațiul (restaurantul).Fiscul solicită nume de persoane/firme, numere de telefon, adrese și intermediari.
Fiscul vrea astfel să verifice situația veniturilor unor persoane sau firme din industria organizării de nunți, care câștigă sume mari de bani, dar care de multe ori nu le declară pentru a evita plata taxelor.