CSM discută prevederile OUG care vizează vechimea procurorilor din Parchetul General, DNA și DIICOT

CSM discută prevederile OUG care vizează vechimea procurorilor din Parchetul General, DNA și DIICOT

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii va discuta miercuri preverile controversatei Ordonanțe de Urgență abia publicată în Monitorul Oficial, prevederi legate de vechimea procurorilor din Parchetul General, DNA, DIICOT.

Membrii secției vor discuta solicitările PG, DNA și DIICOT privind interpretarea articolului VII din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 92/2018.

Articolul prevede că „procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţei de urgenţă, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete, rămân în funcţie în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, amintește Agerpres.

Noile reglementări din OUG impun o vechime de cel puţin 10 ani în magistratură pentru procurorii din Parchetul General, DNA şi DIICOT.Prin intrarea în vigoare a OUG, din DNA, de exemplu, ar putea pleca cel puțin 57 de procurori, adică aproximativ 40% din numărul total al acestora.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat că această OUG produce foarte multe probleme: „Ordonanţa de urgenţă a creat numeroase probleme funcționale pentru parchete, în special pentru DNA, inclusiv suspiciuni de neconstituţionalitate care sunt în curs de analiză.Soluțiile vor fi identificate în zilele următoare”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`