Guvernul a adoptat OUG pe Legile Justiției: A fost amânată pensionarea anticipată a magistraților. Ministrul Justiției poate sesiza Inspecția Judiciară în cazul procurorilor

Guvernul a adoptat OUG pe Legile Justiției: A fost amânată pensionarea anticipată a magistraților. Ministrul Justiției poate sesiza Inspecția Judiciară în cazul procurorilor
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, la finalul ședinței de Guvern, că a fost adoptată o Ordonanță de Urgență pentru modificarea Legilor Justiției. Acesta a anunțat că Legile Justiției, în noua formulă, vor contribui și mai mult la asigurarea respectării drepturilor și libertăților cetățenești. Toader a mai precizat că nu a mers la Comisia de la Veneția pentru a cere soluții sau aprobări.

Tudorel Toader a mai anunțat că una dintre doamnele detașate la Ministerul Justiției, cu rang de secretar de stat, și-a dat demisia luni dimineață.

”Se încheie o perioadă de dezbatere pe cele 3 legi ale Justiției. A fost publicată și a treia care urmează să intre în vigoare mâine. Pentru corelarea unor prevederi din cele trei legi, pentru preluarea unora dintre recomandările Comosiei de la Veneția, pentru preluarea unor solicitări scrise ale CSM, pentru alte necesare corelări, Guvernul a adoptat prezenta OUG.
Consider că modificările aduce Legilor Justiției se vor dovedi benefice pentru înfăptuirea Justiției, pentru cetățeni, pentru suplimentarea garanției de asigurare a libertăților și drepturilor cetățenești.

Nu am mers la Comisia de la Veneția pentru a negocia soluțiile pentru OUG, n-am mers la sediul Comsiei nici pentru a solicita și a lua aprobare pentru aceste soluții și n-am mers fără o prealabilă dezbatere cu decidenții din țară.

În sinteză, care sunt principalele modificări.

În primul rând, se mărește vehimea necesară în profesie în magistratură pentru cei care vor dobândi funcția de procuror-general, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, funcțiile de conducere de la DNA și DIICOT. Vechimea de 8 ani se mărește la 15 ani

În al doilea rând, la Ministerul Justiției, când se fac interviurile pentru a se propune președintelui diverse candidaturi pentru funcțiile de procurori ne recomandă Comisia de la Veneția să dăm dovadă de mai multă transparență. Am preluat în OUG modelul CSM, așa că pe viitor respectivele interviuri și susțineri de proiecte vor fi transmise în direct, vor fi arhivate și vor putea fi văzute de oricine.

Detașările de procurori, inclusiv în funcții de conducere, se realizează de secția pentru procurori din CSM când e vorba de parchete. Când este vorba de funcții la Parchetul de pe lângă înalta Curte, la DNA și DIICOT, detașarea, delegarea o dispune procurorul general al României. Se vorbește de separarea carierelor. Prin urmare, această competența va reveni doar secției pentru procurori de la CSM.

Atât la DIICOT cât și la DNA crește vechimea în profesie pentru a putea accede la 10 ani. Pe viitor va fi necesară o experiență în profesie de 10 ani.

Ministrul Justiției poate sesiza Inspecția Judiciară pentru a se stabili dacă există indicii că există abateri de la normele comportamentale ale procurorilor. Cercetarea disciplinară se va efectua de către IJ, după procedura comună. De ce e necesară soluția? Prin raportarea la art. 132 din Constituție, care spune că procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea Ministrului Justiției. Autoritatea ar fi pur declarativă dacă n-ai avea un instrument juridic pe care să-l folosești dacă s-ar constata abateri de la normele comportamentale. În plus, există decizia CCR care clarifică raportul dintre Ministrul Justiției și procurori, dintre Ministrul Justiției și președinte în procedura denumire. Eu n-am folosit până acum acest instrument și-mi doresc să nu ajung la concluzia oprtunității acestui demer.

O altă prevedere, care a stârnit o dezbatere inutilă, mi-e greu să cred că din necunoaștere… Comisia de la Veneția a reținut că cei doi reprezentanți ai societății civile în CSM nu au drept de vot în plenul CSM și ne scrie Comisia pe jumătate de pagină cât de necesar e ca reprezentanții societății civile să aibă drept de vot. Constituția spune că reprezentanții societății civile participă cu drept de vot numai la plen. Am întrebat de unde această informație, mi s-a spus de la cei care voiau să-și consolideze statutul. E adevărat că legea nu spune explicit, dar cei doi reprezentanți mereu au avut drept de vot pentru că așa prevede Constituția.

O altă modificare se referă la CSM. Membri CSM pot fi revocați dacă își pierd încrederea celor care i-au ales. Încrederea e subiectivă, nu poate fi cuantificat. Am eliminat-o, am preluat în bună parte elementele procedurale primite de la reprezentanți ai CSM., a declarat Ministrul Justiției.

Toader a mai anunțat că pensionarea anticipată a fost amânată până la finele lui 2019.

”Legile Justiției sunt și ele perfectibile, probabil vor fi necesare și alte modificări. Am mers de două ori la Comisia de la Veneția, cu draftul de ordonanță în mână, ca să discutăm coordonatele noilor reglementări în raport cu standardele europene, nu să cer aprobare”, a mai punctat ministrul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:47 - Șeful Hezbollah pentru relații cu presa a fost ucis de israelieni într-o zonă aglomerată din Beirut. Devenise una dintre cele mai cunoscute figuri ale organizației libaneze
23:34 - Ștefan Pălărie: Elena Lasconi este pe locul 3 și se apropie de locul 2. Distanța e din ce în ce mai mică (VIDEO)
23:13 - Premierul din Kosovo s-a întâlnit cu fotbaliștii naționalei, la două zile de la scandalul din meciul cu România. Albin Kurti, mesaj amenințător
23:01 - Ionuț Stroe: Și în ceasul al 11-lea există disponibilitate din partea PNL să facem o construcție solidă pe zona de dreapta. Din păcate, pentru turul 2 există o „canibalizare” politică între candidații de dreapta (VIDEO)
22:40 - Presa din Ungaria reclamă frigul din Polivalenta de la București, de la meciul dintre Rapid și Gyor. Ziariștii maghiari spun că nu e prima oară
22:27 - Rareș Hopincă: Din păcate, domnul Ciucă a suferit în ultima perioadă o transformare radicală. Trebuie să ne putem privi în ochi și după această campanie electorală (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: Este total inacceptabil ce face premierul din Kosovo, care amestecă politica cu fotbalul. Jucătorii din Kosovo trebuie să suporte consecințele pentru gestul de la finalul meciului
21:46 - Ludovic Orban: De multe ori statul se transformă într-un dușman al întreprinzătorului român care n-are carnetul bun de partid. E momentul unei reforme profunde în administrația publică
21:24 - Joe Biden ar fi permis Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune, cu doar două luni rămase din mandatul de președinte al SUA
21:04 - Cristina Rizea: Marcel Ciolacu a vorbit despre ce face, despre ce a făcut și despre ceea ce vrea să facă în continuare, fără să își atace ceilalți contracandidați (VIDEO)