UDMR, poziţionare critică la adresa Uniunii Europene: Direcția spre care se îndreaptă este greșită

UDMR, poziţionare critică la adresa Uniunii Europene: Direcția spre care se îndreaptă este greșită

UDMR se poziţionează critic la adresa Uniunii Europene într-un comunicat privin pregătirea pentru alegerile europarlamentare. Formaţiunea susţine că direcţia UE este una greşită şi susţine că este inadmisibil să considere statele membre din Europa Centrală și de Est „copiii nedisciplinați” ai Europei, care creează numai probleme.

UDMR susţine că este nevoie de o schimbare la nivelul Uniunii Europene pentru că funcţionarea acesteia este departe de a fi una perfectă.

„Obiectivul major devenit realitate în 2007, marile așteptări au adus, însă și dezamăgire. Nivelul de trai nu a crescut în măsura în care ne-am așteptat și drepturile noastre, ale minorităților naționale, nu au avut susținerea la care ne-am așteptat. În realitate, se pare că UE are multe erori, iar funcționarea acestui for important este departe de a fi perfectă. (…) Direcția spre care se îndreaptă acum Uniunea Europeană este una greșită. Este inadmisibil ca UE să considere statele membre din Europa Centrală și de Est copiii nedisciplinați ai Europei, care creează numai probleme, dar, în același timp, să se bucure de beneficiile pieței în expansiune. (…) UE trebuie să se schimbe, iar dezvoltarea comunității noastre nu trebuie să se oprească aici. Trebuie să ne străduim să creăm cât mai multe oportunități pentru un nivel de trai mai bun în Transilvania”, se arată în documentul citat, conform hotnews.ro.

Reprezenţii UDMR arată, însă, că aderarea la Uniunea Europeană este una care a adus progrese comunităților maghiare transilvănene, iar fondurile au fost folosite la construirea de rețele de drumuri și utilități în localitățile mici, la reînnoirea școlilor și bisericilor, cu ajutorul cărora comunitățile au avut posibilitatea să progreseze.

„Dacă trebuia să folosim doar bugetul de stat al României, astăzi, în localitățile mici din Transilvania, ar fi existat, poate, numai jumătate din rețelele de drumuri, asfalt și canalizare. (…) Trebuie să acționăm în continuare pentru ca localitățile noastre din mediul rural să se poată dezvolta, activitatea fermierilor să nu fie pusă în pericol de pierderea subvențiilor pe suprafețele agricole. Viitorul nostru este dezvoltarea Transilvaniei. În ultimii 11 ani, Uniunea Europeană a jucat un rol major în viața noastră și vom avea nevoie și în viitor de această construcție”, se mai arată în comunicat.

Cu toate acestea, arată că situaţia minorităţii naţionale nu este una rezolvată.

„Noi credem într-o Europă a națiunilor puternice și a unor comunități naționale puternice, unde cultura noastră reprezintă o valoare și nu o amenințare, unde folosirea limbii materne nu este o favoare, ci un drept natural al cetățenilor. În ciuda tuturor defectelor și eșecurilor sale, credem însă că viitorul nostru este Europa. Am construit-o împreună, este a noastră: nu vrem să ne dăm la o parte, nu vom contribui la distrugerea acestei construcții importante, vrem să o consolidăm. În 2019 decidem viitorul Europei, dar și despre păstrarea culturii și identității noastre. La alegerile pentru PE se va decide dacă vom putea apăra cultura noastră de o mie de ani. Se va decide dacă vom continua consolidarea Europei sau vom lăsa ca această forță să se diminueze. Viitorul nostru este o Europă puternică care își protejează cultura, granițele și comunitatea”, susţine UDMR.

De asemenea, maghiarii din România au afirmat că vor o Europă unită, păstrarea culturii și tradițiilor lor, eliminarea inegalităților, dar şi tratament egal, menţionând că nu sunt cetățeni de rangul doi nici ai României, nici ai UE. „Vrem respect, susținere în problemele care vizează soarta minorităților naționale și mai multă atenție regiunii care este pământul nostru natal. Vrem o Transilvanie dezvoltată și o Europă puternică”, se precizează în comunicatul Uniunii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:07 - Marcel Ciolacu: Este total inacceptabil ce face premierul din Kosovo, care amestecă politica cu fotbalul. Jucătorii din Kosovo trebuie să suporte consecințele pentru gestul de la finalul meciului
21:46 - Ludovic Orban: De multe ori statul se transformă într-un dușman al întreprinzătorului român care n-are carnetul bun de partid. E momentul unei reforme profunde în administrația publică
21:24 - Joe Biden ar fi permis Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune, cu doar două luni rămase din mandatul de președinte al SUA
21:04 - Cristina Rizea: Marcel Ciolacu a vorbit despre ce face, despre ce a făcut și despre ceea ce vrea să facă în continuare, fără să își atace ceilalți contracandidați (VIDEO)
20:39 - Jannik Sinner a câștigat Turneul Campionilor! An perfect pe hard pentru jucătorul lui Darren Cahill
20:29 - Drone ale Rusiei observate deasupra satelor din Republica Moldova. Ministrul de externe, Mihai Popșoi: Condamnăm cu fermitate încălcarea spațiului aerian (VIDEO)
20:05 - Daniel Breaz: Lasconi, Geoană, am văzut ultimele sondaje, sunt undeva în jur de 7% – 8%. Dacă din aceste voturi s-ar duce către Ciucă, ar putea chiar să treacă și peste Ciolacu (VIDEO)
19:43 - Diana Stoica, despre apelul lui Ilie Bolojan: Îl face în cunoștință de cauză cu privire la scorul lui Ciucă. Elena Lasconi, singurul candidat de dreapta cu șanse să intre în turul 2 (VIDEO)
19:21 - Ilie Bolojan, „apel public” către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană și Elena Lasconi: „Să găsească o soluție în al 11-lea ceas, în aceste zile, să nu fragmentăm voturile pentru modernizarea României” (VIDEO)
18:56 - Elena Lasconi: Da, sunt de acord cu ce spune Ilie Bolojan. Dacă vrem să oprim blatul PSD este nevoie de un candidat unic de dreapta