Legea Offshore | Băsescu: Tăriceanu vrea să servească pe unii, iar Daddy vrea să se servească pe el. Gazele din Marea Neagră sunt bune pentru noi. N-o să devenim putere regională (VIDEO)

Legea Offshore | Băsescu: Tăriceanu vrea să servească pe unii, iar Daddy vrea să se servească pe el. Gazele din Marea Neagră sunt bune pentru noi. N-o să devenim putere regională (VIDEO)

Traian Băsescu a declarat, pentru B1 TV, că Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au ajuns să se certe pe Legea Offshore și să discute de bani, fapt ce e o prostie în acest stadiu. În opinia fostului președinte, cei doi ar trebui să ia în calcul folosirea gazelor din Marea Neagră în plan intern, nu să transforme România într-o simplă țeavă prin care ies materiile prime.

Senatorul PMP consideră că România ar trebui să reînvie industria sa petrochimică și să crească numărul de locuințe alimentate la gaze. În acest fel, gazele din Marea Neagră vor putea fi folosite în plan intern.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

”Aici e o negociere între doi oameni care au canale diverse de lobby. Tăriceanu vrea să servească pe unii, iar Daddy vrea să se servească pe el. Dragnea avea marele interes să ajungă în SUA și nu i s-a realizat visul, iar Tăriceanu, în timpul căruia s-au făcut concesiunile, are lobby-ul de la baza afacerii. Ambii vorbesc de bani, ceea ce e o prostie la stadiul ăsta.

S-a lansat ideea că e cea mai mare afacere a secolului pentru România. Volumele de gaze care se acreditează sunt între 100 și 200 miliarde metri cubi. Azi prețul gazelor e 230 de dolari pe mia de metri cubi. Asta înseamnă că, dacă sunt 200 de miliarde de metri cubi, sunt 46 de miliarde de dolari. De unde până unde e cea mai mare afacere dacă România primește 44 de miliarde euro gratis de la UE?”, a declarat Băsescu, pentru B1 TV.

Acesta a propus și soluții: ”România nu are o industrie care să folosească gazele. Ei (Tăriceanu și Dragnea) trebuie să se pună la masă pe un proiect de creștere a consumului de gaze în România. Când se va începe investiția pentru exploatare, se vor scoase 6,7 miliarde de metri cubi anual. Să le exportăm înseamnă să fim o țeavă prin care trece o materie primă. Soluția corectă e să te uiți că ai doar 32% locuințe alimentate cu gaze din 8 milioane. E cel mai scăzut nivel de aprovizionare cu gaze din UE. Ce ne oprește să declanșăm rapid un program finanțat cu bani europeni prin care să dublăm numărul de locuințe aprovizionate cu gaze? Putem aduce 3,5 miliarde în consum și n-ar mai fi tăiate mii de hectare de păduri. Avem 5 combinate petrochimice oprite și România a importat produse petrochimice de 2,6 miliarde anul trecut. De ce nu repornim industria chimică?”.

”România poate scoate 6,7 miliarde de metri cubi pe an din Marea Neagră, iar Gazpromul exportă 200 de miliarde de metri cubi numai în Europa dintr-o extracție de 470 de miliarde, cât a avut anul trecut. Gazele astea sunt bune pentru noi. N-o să devenim putere regională”, a conchis fostul președinte.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`