Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, un critic al puterii de la Ryad care a fost dat dispărut marți la Istanbul, ar fi fost asasinat în consulatul țării sale de la Istanbul, potrivit unei surse apropiate de guvernul turc, relatează AFP.
Informația a fost negată rapid de Regatul Arabiei Saudite.
„Poliția (turcă, n.r.) estimează în primele sale concluzii că ziaristul a fost ucis la consulat de o echipă venită special la Istanbul și care a plecat în aceeași zi”, a declarat această sursa, conform hotnews.ro.
Anterior, poliția turcă anunţase un grup de 15 saudiți a venit marți la Istanbul și se afla în consulat în același timp cu Jamal Khashoggi, care, potrivit poliției, nu a părăsit niciodată reprezentanța diplomatică.
Presa saudită a scris duminică faptul că un responsabil al consulatului Arabiei Saudite a dezmințit, sub acoperirea anonimatului, informațiile potrivit cărora jurnalistular fi fost ucis.
Ryadul susţine că Jamal Khashoggi a părăsit consulatul după ce a efectuat marți o serie de demersuri.
„Din câte am înțeles, a intrat și a plecat după câteva minute sau o oră. Nu sunt sigur”, a declarat vineri pentru Bloomberg prințul moștenitor Mohammed bin Salman, supranumit „MBS”.
Acesta a invitat autoritățile turce să „scotocească” consulatul. „Nu avem nimic de ascuns”, a afirmat prinţul.
Khashoggi (59 de ani) s-a exilat în Statele Unite anul trecut, de teama de a nu fi arestat, după ce a criticat o serie de decizii ale lui Mohammed bin Salman, dar și intervenția militară a Ryadului în Yemen.
Potrivit logodnicei sale, acesta mersese la consulat pentru a efectua demersuri în vederea căsătoriei.
Ambasadorul saudit în Turcia a fost convocat miercuri de Ankara.
Dosarul Jamal Khashoggi ar putea să afecteze grav imaginea regatului și a prințului său moștenitor, precum și relațiile diplomatice turco-saudite.
Departamentul american de stat a precizat că nu este „în măsură să confirme” soarta lui Jamal Kashoggi.
Reporteri fără Frontiere (RSF) a apreciat că, dacă informațiile privind uciderea lui Khashoggi se confirmă, „acest lucru ar constitui un atac oribil, total deplorabil și absolut inacceptabil împotriva libertății presei”.
„Ar fi vorba de o crimă de stat din alte vremuri”, a adăugat duminică pe Twitter secretarul general al RSF, Christophe Deloire.