Tăriceanu îl pune la punct pe Dragnea cu privire la Legea offshore: Să nu ne grăbim! Să trecem prin Parlament cea mai bună formă a legii

Tăriceanu îl pune la punct pe Dragnea cu privire la Legea offshore: Să nu ne grăbim! Să trecem prin Parlament cea mai bună formă a legii

Preşedintele ALDE şi al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, spune că şi-ar dori ca Legea gazelor offshore să întrunească consensul tuturor partidelor politice reprezentate în Parlament, astfel încât să fie trecută prin Parlament „cea mai bună formă” a acestui act normativ.

„În următoarele două săptămâni, până când legea va fi repusă în discuție este timp să găsim cele mai bune soluții și să acționăm conform unui principiu sănătos: ”măsoară de două ori și taie o dată”. Deci să nu ne grăbim, ci să trecem prin Parlament cea mai bună formă a legii.

Mi-aş dori ca această lege extrem de utilă pentru viitorul economiei (şi implicit al sectorului energiei) româneşti să întrunească consensul tuturor partidelor politice reprezentate în Parlament pentru a asigura stabilitatea legislativă pe care un astfel de proiect o presupune”, a scris Călin Popescu-Tăriceanu sâmbătă, pe pagina sa de Facebook.

El a arătat că în Parlament a avut loc zilele acestea o dezbatere „consistentă şi utilă, chiar dacă pe alocuri tensionată” pe tema Legii offshore şi a explicat principiile ALDE privind acest proiect.

„După mai multe zile în care în Parlament a avut loc o dezbatere consistentă și utilă pe tema legii offshore, chiar dacă pe alocuri tensionată, vreau să trag linie și să precizez câteva concluzii. ALDE a avut din startul dezbaterii câteva principii care au stat la baza pozițiilor exprimate public. În acest fel, cred că ne-am asumat rolul de busolă a guvernării, adică de a aduce o perspectivă liberală și de echilibru.

Primul principiu este ca legea offshore să maximizeze veniturile bugetului României pentru viitorul apropiat, dar și pe termen lung. România are resurse naturale care pot aduce venituri însemnate ce pot fi folosite pentru proiecte de investiții pe termen lung. Rolul dezbaterii în Parlament este și de a asigura că forma finală a legii va aduce aceste venituri, ceea ce poate fi realizat doar printr-o analiză serioasă a tuturor informațiilor relevante și proiecțiilor fiscale si bugetare. Din păcate, modificările succesive care s-au făcut la proiectul legii offshore au indus reprezentanților ALDE un sentiment de incertitudine legat de soliditatea propunerilor; mai ales în lipsa multor informații relevante.

Al doilea principiu este ca România să își asigure securitatea energetică și să reducă complet dependența de gazul rusesc, concomitent cu atingerea unui obiectiv ambițios, acela de a deveni un jucător important pe piața energetică regională și chiar europeană. Asigurarea securității energetice este o componentă importantă a parteneriatului nostru cu SUA. Resursele de la Marea Neagră pot oferi posibilitatea României să devină un actor important în regiune, care să asigure securitatea energetică a acestei zone a Europei. Împreună cu SUA, acesta este un obiectiv major pe care îl urmărim în această parte a Europei.

În al treilea rând, cred că în privința nivelului veniturilor ar trebui să urmărim modelul promovat de alte țări europene precum Olanda, Marea Britanie sau Norvegia și să avem ca obiectiv o împărțire a profiturilor 50%-50%. Este varianta corectă, care are în vedere susținerea interesului României cât şi încurajarea investitorilor să dezvolte activitatea de explorare şi ulterior, de exploatare”, a mai scris Tăriceanu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:52 - Antrenorul secund al Ungariei s-a prăbușit în timpul meciului cu Olanda și a fost înconjurat rapid de colegi. Primele detalii despre starea lui Adam Szalai
23:36 - Kosovo amenință cu o acțiune la TAS după scandalul de la meciul cu România. Mai nou acuzațiile îi vizează și pe fotbaliștii români, nu numai pe fani
23:16 - Trafic blocat pe Valea Oltului după un accident violent
22:54 - Atac cu cuțitul la o școală din China. Cel puțin opt morți și 17 răniți
22:30 - Iulian Fota, despre nerecunoașterea Kosovo: Nu e definitivă, ci e condiționată / Probabil că la vremea respectivă au fost ceva griji legate de Transnistria / România a făcut o anumită flexibilizare (VIDEO)
22:04 - Florin Spătaru: PSD n-a făcut altceva decât să readucă România pe o cale stabilă și vrea să guverneze în continuare împreună cu PNL. Elena Lasconi se crede stăpâna inelelor (VIDEO)
21:46 - Radu Mihaiu: PSD este cel mai mare rău care se poate întâmpla acestei țări / Ne e foarte greu să îi separăm pe Ciolacu de Ciucă (VIDEO)
21:23 - Marcel Ciolacu, despre meciul cu Kosovo: Cred că e corect ca România să câștige cu 3-0 la masa verde / Nu am vrut să arătăm în mass-media cum au fost primiți suporterii români în Kosovo. A fost ceva care îți lasă un gust amar (VIDEO)
21:03 - Robert Sighiartău: PSD se pregătește, în cazul în care câștigă alegerile prezidențiale, la o guvernare cu AUR. Vor schimba denumirea acestui partid, se vor rupe mai mulți parlamentari (VIDEO)
20:44 - Olaf Scholz spune că a fost surprins pozitiv de discuția cu Donald Trump. Au vorbit „pe larg despre Ucraina”