PREMIUL NOBEL PENTRU FIZICĂ 2018: Printre câştigători se află şi o femeie, pentru prima oară în ultimii 55 de ani (FOTO)

PREMIUL NOBEL PENTRU FIZICĂ 2018: Printre câştigători se află şi o femeie, pentru prima oară în ultimii 55 de ani (FOTO)

Au fost anunțați câștigătorii Premiului Nobel pentru Fizică pe anul 2018: americanul Arthur Ashkin, francezul Gerard Mourou şi canadianca Donna Strickland au primit marţi distincţia acordată de Academia Regală de Ştiinţă din Suedia, ”pentru invenţii revoluţionare în domeniul fizicii laserilor”.

Donna Strickland, om de ştiinţă din Canada, devine astfel cea de-a treia femeie din istorie laureată cu Premiul Nobel pentru Fizică, informează Agerpres.

Invenţiile premiate în acest an au revoluţionat fizica laserilor, după cum a afirmat Göran K. Hansson, secretar general al Academiei Regale de Ştiinţe din Suedia, care a anunţat numele câştigătorilor.

”Obiecte de dimensiuni extrem de reduse şi procese incredibil de rapide apar acum într-o lumină nouă. Instrumentele avansate de mare precizie deschid calea către zone neexplorate ale cercetării şi către o multitudine de aplicaţii industriale şi medicale”, consideră prestigioasa instituţie din Suedia.

Cercetătorul francez Gerard Mourou a făcut mai multe vizite în România, iar vizita din 2010 a fost hotărâtoare pentru ministrul de atunci, Daniel Funeriu, în participarea la proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), care acum este unul dintre cele mai mari proiecte de cercetare paneuropene, noteazăedupedu.ro.

Anul acesta, fiecare Premiu Nobel valorează 9 milioane de coroane suedeze (1 milion de dolari). Suma va fi împărţită în două, între Arthur Ashkin şi echipa alcătuită din Gérard Mourou şi Donna Strickland.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`