Nicușor Dan trage un semnal de alarmă privind pierderile aduse statului român de modificările aduse la Legea offshore.
Mai mult, deputatul susține că reprezentanții români au mers la negocierile cu companiile care exploatează gazul din Marea Neagră fără studii fundamentale, care dau datele inițiale în funcție de care se calculează împărtirea profitului viitor.
“Cu mainile in buzunar, fara sa aiba doua studii fundamentale care sa-i fundamenteze deciziile”, scrie acesta într-un articol pentru contributors.ro.
Potrivit lui Nicușor Dan, acest fapt grav și impardonabil pentru statul român a fost recunoscut și de reprezentantul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale în dezbaterea comisiilor de resort ale Camerei Deputaților din 2 iulie 2018.
“Un prim studiu ar fi trebuit sa fie, in mod evident, studiul comparativ al impozitarii extractiei de gaz natural in tarile cu rezerve similar cu ale Romaniei.
Un al doilea studiu ar fi trebuit sa fie un studiu tehnic, realizat pentru Statul roman, care sa estimeze
– perioada de referinta cea mai relevanta pentru care se fac calculele
– cantitatea de gaz natural care urmeaza a fi extrasa in perioada de referinta
– puterea calorica a gazului extras: factorul de conversie intre volumul de gaz si energia produsa
– cheltuielile companiilor in perioada de referinta”, subliniază fostul președinte al USR.
De acealaltă parte, ompaniile au comandat un astfel de studiu. „in care perioada de referinta era 2018-2040, cantitatea de gaz extras era estimata la 170 miliarde mc, iar cheltuielile la 22,2 miliarde USD.”
“O estimare mai mare a rezervelor implica un raport mai mare intre venituri si cheltuieli, deci un profit mai mare al afacerii. O estimare mai lunga a perioadei de referinta poate sa dea un raport mai mare intre venituri si cheltuieli, caci un procent important al cheltuielilor sunt la inceput (de exemplu conducta pana la tarm). Cu alte cuvinte, o impartire a profitului in procente 50:50 cu niste date initiale poate sa insemne o impartire a profitului 40:60 cu alte date initiale”, concluzionează Nicușor Dan.