Coaliţia pentru Familie, organizația care a cerut organizarea referendumului pentru definirea familiei este sprijinită puternic de grupuri de interese neo-protestante din SUA, iar activitatea acesteia datează încă din anul 2005, potrivit unei analize publicate de Adevărul.
Unul dintre ”părinții spirituali” ai Coaliției pentru Familie este avocatul și pastorul american de origine română Peter Costea care, încă din 2005 a început să aibă întâlniri, în România, cu un grup de pastori neo-protestanți pentru a le oferi consultanță cu privire la adoptarea, în țara noastră, a unei legi privind interzicerea căsătoriilor gay. În același timp, Costea s-a adresat mai multor organizații conservatoare din SUA și Marea Bitanie pentru a veni în sprijinul inițiativei din România. Printre acestea, Lawyers Christian Fellowship (astăzi denumită Christian Concern), Rutheford Institute şi Alliance Defense Fund (între timp devenită Alliance Defending Freedom), ai căror reprezentanți au participat, de altfel, în acest an, la o conferință a Coaliției pentru Familiei.
În 2006, a apărut o inițiativă cetățenească prin care se cerea modificarea articolului 48 din Constituţie, în sensul în care să fie permisă doar căsătoria între un bărbat şi o femeie, iar poligamia să fie interzisă.
În 2007, demersul de modificare a legii fundamentale a fost sprijinit de din ce în ce mai multe organizații religioase, printre care Mitropolia Moldovei, atunci păstorită de actualul Patriarh Daniel, Uniunea Creştină Baptistă, Biserica Greco-Catolică, Biserica Creştină după Evanghelie, Biserica lui Dumnezeu Apostolică – Cultul Penticostal, dar și de partidul extremist Noua Dreaptă.
Inițiativa cetățenească de modificare a Constutuției a fost respinsă însă de CCR.
Ulterior, Peter Costea a pus bazele Alianţei Familiilor din România (AFR) o organizaţie construită „pe modelul [organizaţiilor americane] Family Research Council, Focus on the Family, ADF”, după cum chiar Costea preciza.
Iar în anul 2013 apare aşa-zisa Coaliţie pentru Familie şi Constituţie care a reacționat puternic atunci când s-a propus introducerea în Constituție a unui articol privind non-discriminarea, care să includă şi criteriul orientării sexuale. Acela a fost momentul de unde a pornit inițiativa cetățenească ce a devenit astăzi subiectul referendumului pentru redefinirea familiei.
Iar în campania pentru referendumul de pe 6 și 7 octombrie s-au implicat activ patru organizații conservatoare americane care sprijină Coaliția pentru Familie.
Este vorba despre ADF International, Liberty Counsel, the World Congress of Families (WCF) și European Center for Law and Justice (ECLJ), potrivit unei investigații a Southern Poverty Law Center, un ONG american specializat în apărarea drepturilor civile.
În același timp, ancheta citată a scos la iveală faptul că cel puțin trei dintre aceste organizații au trimis Curții Constituționale opinii cu privire la inițiativa cetățenească de redefinirea a familiei.
Iar toată această situație amintește de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, acolo unde, în 2016, socialiștii actualului președinte Igor Dodon au introdus în Parlament un proiect de lege privind interzicerea a ceea ce ei numeau propaganda homosexuală. Mișcarea a fost susținută de ultrareligioșii ruși.
„Sprijiniţi «oficial» de Moscova, şi «neoficial» de oliharhul Vlad Plahotniuc, socialiştii lui Dodon încearcă să câştige puncte electorale. În Ucraina, Moldova şi Georgia, includerea persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi persoane trans) în legislaţia anti-discriminare a stârnit reacţii virulente în societate, dar într-un final a fost acceptată ca normă de către elitele locale”, potrivit unui articol publicat de Adevărul.