BOR nu crede în Moscova: Biserica Ortodoxă Română, pe punctul de a recunoaşte autocefalia bisericii din Ucraina!

BOR nu crede în Moscova: Biserica Ortodoxă Română, pe punctul de a recunoaşte autocefalia bisericii din Ucraina!

BOR va susține autocefalia bisericii din Ucraina, informează, pe surse, Radio Europa Liberă. Oficial, Biserica Ortodoxă Română nu şi-a exprimat încă poziția față conflictul dintre Patriarhia Rusă și cea de la Constantinopol, legat de autocefalia bisericii ortodoxe ucrainene.

Recent, ca urmare a cerererilor succesive venite dinspre Kiev, Patriarhul de la Constantinopol, Bartolomeu I pare dispus să recunoască autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene, pe care aceasta o cere constant încă din 1992.

Patriarhul Constantinopolului nu are însă putere efectivă (precum Papa, de exemplu) ci mai mult onorifică, fiind „primus inter pares”, primul între egali, în rândul celorlalți patriarhi. Lui i se pot plânge șefii Bisericilor răsăritene și poate convoca întrunirea tuturor șefilor Bisericilor ortodoxe pentru adoptarea unor decizii canonice sau administrative, cum este cazul situației din Ucraina.

România, stat al Uniunii Europene și NATO susține sancțiunile economice împotriva Rusiei și este unul dintre criticii permanenți ai Moscovei pentru anexarea Crimeei. Cum în tradiția bizantină, biserica urmează politica statului, ar fi deci normal ca Biserica Ortodoxă Română să susțină independența de Rusia a ortodocșilor ucraineni, cum o fac și occidentalii.

Cotidianul Eleftheros Typos, care apare la Atena, susține că patriarhiile Greciei, Ciprului, Albaniei, Ierusalimului și Alexandriei se vor ralia intenției de recunoaștere a bisericii autocefale ucrainene exprimate de Bartolomeu I.

În sprijinul Rusiei ar veni Serbia, tradiționalul aliat al Moscovei, potrivit cotidianului grec, care susține că și Antiohia, patriarhie mica situață la granița dintre Turcia și Siria va fi tot de partea Moscovei, alături de ortodocșii bulgari și polonezi.

Alte surse, consultate de Radio Europa Liberă, se așteaptă însă ca și Biserica Ortodoxă din Ierusalim, împreună cu cea din Egipt să fie tot de partea rușilor.

Biserica Ortodoxă Rusă a declarat că rupe relațiile cu Patriarhul Constantinopolului după ce acesta a trimis recent doi emisari la Kiev.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`