Consumul de mezeluri ar putea favoriza răspândirea virusului hepatitei E. Avertismentul vine din Franța, unde specialiștii atrag atenția că anumite produse perparate din ficat crud de porc sau din carne de vânat pot transmite temutul virus, informează bfmtv.com.
Potrivit Buletinului epidemiologic săptămânal și Institutului de Supraveghere a Sănătății Publice din Franța, numărul cazurilor de transmitere a hepatitei E a explodat în ultimii ani, ajungând de la două la 2.292.
Există mai mulți factori care favorizează răspândirea virusului. Primul este contacul cu apa sau alimentele care contaminate cu materii fecale. Un alt mod de contaminare este consumul de carne crudă sau nepreparată suficient, în special de porc sau de mistreț.
În Franța, cele mai afectate regiuni sunt Occitania, Corsica și Provence-Alpes-Côte d’Azur.
Hepatita E este o boală asimptomatică. După câteva săptămâni de la contaminare, persoanele bolnave pot prezenta febră, pierderea poftei de mâncare, greață sau dureri abdominale, iar în cazul pacienților foarte slăbiți, consecințele pot fi dramatice.