CUTREMURĂTOR! Prima româncă laică ridicată la rangul SFINŢILOR: Mii de oameni au participat la ceremonia de BEATIFICARE a Veronicăi Antal (VIDEO, FOTO)

CUTREMURĂTOR! Prima româncă laică ridicată la rangul SFINŢILOR: Mii de oameni au participat la ceremonia de BEATIFICARE a Veronicăi Antal (VIDEO, FOTO)

Veronica Antal (1935 – 1958), tânără româncă al cărei martiriu pentru credinţă a fost recunoscut de Papa Francisc la 26 ianuarie, a fost beatificată sâmbătă, la Nisiporeşti (Neamţ), localitatea sa natală, în cadrul unei Sfinte Liturghii pontificale oficiate în Biserica romano-catolică Adormirea Maicii Domnului, anunţă Ercis.ro.

Eminenţa voastră, episcopul de Iaşi a cerut cu umilinţă sfântului părinte Papa Francisc să o înscrie printre fericiţi pe venerabila slujitoare a lui Dumnezeu, Veronica Antal, fecioară şi martiră.“

Cuvintele citite de episcopul de Iaşi, Petru Gherghel, au marcat începerea ceremoniei de beatificare a Veronicăi Antal, prima femeie şi primul laic român ridicat la rangul sfinţilor.

La ceremonie au participat foarte mulţi preoţi din Dieceza de Iaşi, cât şi din alte structuri ale episcopiei, cât şi câteva mii de credincioşi, în faţa altarului stând şi sora şi fratele Fericitei, în timp ce la altar au fost purtate relicvele ei şi în timpul slujbei, după citirea decretului de beatificare, a fost dezvelită şi icoana Veronicăi Antal, care va fi celebrată de acum înacolo pe 26 august.

Slujba a fost oficiată de PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, dar cea mai importantă prezenţă a fost cea a cardinalului Giovanni Angelo Becciu, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor.

Acesta a citit decretul de beatificare semnat de Papa Francisc, alături de un mesaj din partea acestuia.

CUTREMURĂTOR! Prima româncă laică ridicată la rangul SFINŢILOR: Mii de oameni au participat la ceremonia de BEATIFICARE a Veronicăi Antal

În timpul slujbei, cardinalul a ţinut şi o amplă predică, lăudând martiriul Veronică Antal, cât şi felul în care cei care au cunoscut-o au ştiut să îi păstreze vie memoria. Cardinalul le-a vorbit în special tinerilor, şi a transmis că îşi doreşte ca România să aibă curajul Veronică Antal.

În urma slujbei care a avut loc pe 22 septembrie în Nisiporeşti, localitatea de unde provenea Veronica Antal, aceasta a devenit cel de-al şaselea român ridicat la rangul sfinţilor, după fratele capucin Ieremia Valahul, episcopul Szilard Ignac Bogdanffy, episcopul Janos Scheffler, monseniorul Vladimir Ghika şi episcopul Anton Durcovici.

Cine este Veronica Antal
Născută pe 7 decembrie 1935, la Nisiporeşti (Neamţ), Veronica Antal s-a înscris încă din adolescenţă în Ordinul Franciscan Secular (Terţiar). În acea perioadă istorică, ordinele religioase catolice erau interzise prin lege în România. În seara zilei de 24 august 1958, în timp ce se întorcea de la Sfânta Liturghie din parohia din Hălăuceşti, a fost atacată de un tânăr şi ucisă. Încă din primele momente ale morţii ei, credincioşii din localitatea natală şi din împrejurimi au considerat-o sfântă şi martiră, exemplul vieţii ei de credinţă răspândindu-se apoi în ţară şi peste hotare. Cauza ei de canonizare a fost deschisă în anul 2003 în Dieceza de Iaşi, documentaţia fiind coordonată de pr. Damian Gheorghe Pătraşcu, vice-postulator, în numele Provinciei Sf. Iosif a Fraţilor Minori Conventuali din România.

Beatificarea (din lat. beatificatio) este actul prin care Papa, în urma unor investigaţii începute în dieceză şi continuate la Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor, acordă unui creştin catolic decedat care a fost martirizat sau care a practicat toate virtuţile în chip eroic titlul de „Fericit” şi permite să i se aducă un cult public de către un grup limitat de credincioşi, cum ar fi o ţară, o dieceză.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”