Portugalia, din nou în grevă: Salariile bugetarilor vor fi reduse, taxele și impozitele se vor mări

Portugalia, din nou în grevă: Salariile bugetarilor vor fi reduse, taxele și impozitele se vor mări
Portugalia este din nou în grevă. Angajaţii din sectorul public au declanşat la miezul nopţii o grevă generală de douăzeci şi patru de ore, pentru a protesta faţă de reducerile salariale şi creşterea...

Portugalia este din nou în grevă. Angajaţii din sectorul public au declanşat la miezul nopţii o grevă generală de douăzeci şi patru de ore, pentru a protesta faţă de reducerile salariale şi creşterea taxelor.

Măsurile vin în urma semnării unui acord de ajutor financiar între Portugalia, pe de-o parte, şi Uniunea Europeană şi FMI, pe de alta. Greviştii sunt supravegheaţi de forţele de ordine şi nu au fost raportate incidente violente.

La grevă participă toţi membrii celui mai mare sindicat portughez al bugetarilor iar autorităţile apreciază că mişcarea va paraliza serviciile publice. Însă lucrătorii au anunţat că nu vor renunţa nici la proteste, nici la grevă.

Angajaţii sunt nemulţumiţi de condiţiile impuse de creditorii internaţionali ai ţării, care au cerut guvernului de la Lisabona să facă economii bugetare semnificative. Astfel, salariile celor aflaţi în slujba statului vor fi reduse iar o parte a taxelor şi impozitelor vor fi mărite cu câteva procente. În schimbul măsurilor, ţara a primit un împrumut în valoare de 78 de miliarde de euro.

S-au alăturat grevei şi pompierii şi se aşteaptă ca în cursul zilei să intre în grevă câteva sute de angajaţi bugetari. Transporturile au fost deja paralizate. Metrourile şi feriboturile au încetat orice activitate şi vor rămîne închise pentru 24 de ore.

Angajaţii sunt nemulţumiţi de restructurările masive pe care guvernul a început să le pună în aplicare. Şcolile, serviciul poştal şi de salubrizare şi alte servicii publice vor fi afectate de mişcarea sindicală.

Însă acordurile semnate de Portugalia prevăd implementarea unor măsuri de austeritate pentru următorii trei ani. Primele astfel de măsuri au fost luate în 2011, atunci când impozitele plătite de angajatori au crescut, la fel ca taxa pe valoarea adăugată, pentru a susţine eforturile de redresare economică a ţării.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:43 - Prima reacție a lui Clotilde Armand după pierderea procesului cu ANI: „Justiția lui Ciolacu funcționează” / „Voi ataca decizia la instanțele europene”
16:42 - Macron și Tusk vor discuta despre o forță de menținere păcii în Ucraina, cu 40.000 de trupe străine
16:36 - Diana Stoica, despre discuțiile dintre partidele pro-europene: “Suntem în etapa în care stabilim ce vrem să facem împreună, să punem niște baze solide, un calendar cu niște măsuri concrete pe care să le luăm” (VIDEO)
16:29 - Ghețarii din Italia au continuat să se retragă în 2024. Întregul arc alpin se topește
16:23 - Silviu Coșa (PNL): Ceea ce contează este programul de guvernare, astfel încât să reușim să redăm încredere românilor în partidele politice și în politicieni. La fel de mult contează să fie o echipă de guvernare puternică (VIDEO)
16:22 - Claudiu Manta (PSD): „Nu a fost o discuție și nu cred că este foarte important numele celui sau celei care va fi prim-ministru sau ministru” (VIDEO)
16:08 - Iulian Fota: Noi încă suntem într-o criză majoră de securitate națională, dar partidele noastre nu pun acest lucru în centrul preocupărilor lor. Platforma asta proeuropeană nu gândește ca un european (VIDEO)
16:08 - Cântăreața Dana Coteanu va rămâne în arest preventiv pentru trafic de droguri. Sentința nu este definitivă
16:02 - Vlad Gheorghe, despre „10 august”: Dosarul „mineriadei” generației noastre se îndreaptă mult mai repede către prescripție decât dosarul original al Mineriadei. O să ajungă pe masa CEDO (VIDEO)
16:00 - Noile tendințe în designul mânerelor de mobilă