Iohannis, la Forumul Inițiativei celor Trei Mări: România are potențialul de a deveni o platformă energetică

Iohannis, la Forumul Inițiativei celor Trei Mări: România are potențialul de a deveni o platformă energetică
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis găzduieşte, luni şi marţi, cel de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, la care participă, printre alții, nouă şefi de stat, doi preşedinţi de Parlamente, un prim-ministru şi un ministru al Afacerilor Externe.

”Bucureștiul deschide acum o pagină foarte importantă în istoria Inițiativei Celor 3 Mări”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la deschiderea oficială a Forumului de Afaceri al Inițiativei.

”După o perioadă de explorare, este necesar ca Inițiativa celor Trei Mări să treacă la proiecte concrete. Am încredere că acest deziderat își începe materializarea astăzi, la București. Deschidem astăzi un eveniment de o anvergură deosebit. Acest eveniment, la fel de important ca summitul în sine, l-am pus în aplicare cu partenerii interni și externi.

Forumul îl reprezintă primul pas pe care îl fac cele mai dinamice economii din regiune. Prin acest forum, care va fi organizat regulat dispunem de un instrument prin care stimulăm investițiile.

Fiecare dintre statele noastre poate să aducă o contribuție importantă. De exemplu, România are potențialul de a deveni o platformă energetică.

Încurajăm reprezentanții companiilor și ai autorităților publice să pună bazele comunicării și colaborării permanente”, a declarat șeful statului.

În opinia acestuia,viitorul economiei mondiale trebuie susținut prin consolidarea dialogului.

”O bună cale pentru recuperarea decalajului economic este creșterea interconectivității, în special pe axa nord-sud, dar nu numai. Cred cu tărie că o interconectivitate va duce la o coeziune între membrii UE și implicit la stabilitatea și prosperitate.

Viitorul UE este unul al unității și al coeziunii, iar Inițiativa celor Trei Mări poate contribui la conturarea acesteia.

Pentru SUA, interconectivitatea regională capătă și o semnificație aparte, economică. România este un stat adânc ancorat în cultura europeană și un puternic suținător al proiectului european. Suntem deci extrem de interesați să menținem o relație transatlantică”, a mai declarat Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:34 - Bogdan Matei, după decarația lui Nicolae Ciucă privind vila din Aviatorilor: Este o nouă declarație hazlie a lui Ciucă. Vrea să mute atenția de pe ceea ce se întâmplă la nivel prezidențial și la nivelul candidaturii sale (VIDEO)
18:14 - Csaba Asztalos (CNCD): Părinții fac multe nenorociri în sistemul de educație – foarte multe presiuni, intervenții, ceea ce are un efect negativ asupra calității actului de educație
17:54 - Minori români din centre de plasament, sclavi în Ungaria. Ministrul Familiei a trimis Corpul de control la DGASPC Covasna. Intotero: “Este o tragedie o astfel de întâmplare, pentru orice copil, și nu este permis așa ceva” (VIDEO)
17:39 - Thomas Moldovan (PSD): Creșterea economică mai redusă e determinată de seceta severă și de faptul că suntem puternic legați de economia europeană. Se caută soluții (VIDEO)
17:16 - Ialomițianu: Coaliția PSD-PNL ne ascunde planul de măsuri fiscale. Ar fi un dezastru să se majoreze taxele de la anul, în condițiile în care prețurile deja au început să crească iar (VIDEO)
16:57 - Cine sunt maneliștii din România care au invadat scenele din Chișinău. Primarul pro-rus, Ion Ceban, a promovat toate concertele organizate din bani publici, pe rețelele sociale
16:42 - Un pescar norvegian a prins un submarin nuclear al SUA și l-a târât 4 kilometri
16:28 - Un adolescent de 17 ani din Covasna a înjunghiat un bărbat de 33 de ani. Victima a fost transportată la spital
16:21 - Decizia surprinzătoare luată Mircea Lucescu cu doar câteva ore înainte de meciul România-Kosovo. La ce jucători a renunțat
16:10 - Surse: Scenariile de lucru în Ministerul Finanțelor pentru creșterea taxelor din 2025 – impozit pe venit de 20%, TVA de 21% sau impozit progresiv