București Centenar: Grădini și monumente istorice care oferă trecătorului informaţii interesante din istoria Capitalei României (VIDEO)

București Centenar: Grădini și monumente istorice care oferă trecătorului informaţii interesante din istoria Capitalei României (VIDEO)

Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Parcul Grădina Icoanei din Sectorul 2 al Capitalei este un monument istoric inaugurat în 1873. Cel desemnat de către Primăria Capitalei pentru amenajarea sa a fost Anton Westley.

În secolul al XVIII-lea, aici se afla Balta Bulindroiului din care izvora pârâul Bucureştioara. În perioada 1832 și 1846 pârâul a fost stopat, iar 26 de ani mai târziu balta a fost asanată datorită reconstrucţiei urbanistice iniţiate de generalul Kiseleff. În planul oraşului de la 1852 găsim zona sub numele de Maidanul Stăpânirii.

La intrarea în parc se află un monument ridicat în memoria lui George C. Cantacuzino-Râfoveanu , o importantă figură politică din secolul al XIX-lea, fost ministru de Finanțe și director al ziarului Voința Națională. Ansamblul sculptural compus din bustul de bronz al lui Cantacuzino şi o femeie, personificarea presei, situată pe soclul din piatră de Vraţa şi marmură, este opera sculptorului Ernest Henri Dubois, reprezentant de seamă al neoclasicismului francez. Soclul a fost realizat de sculptorul român Gheorghe Boboc.

Iniţial monumentul a fost instalat în fosta Piață a Icoanei, dar din 1930 a fost amplasat la intrarea în Grădină.

În parc mai găsim impresionanta operă a sculptorului Ion Vlasiu, numită Maternitate, iar lângă una dintre intrările principale se află bustul poetului Adrian Păunescu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

În imediata vecinătate a Grădinei Icoanei, oază de linişte şi verdeaţă, se află un alt monument istoric: Şcoala Centrală, liceu de prestigiu naţional care s-a numit iniţial Pensionatul Domnesc de fete, fiind dedicat fetelor care proveneau din familiile de elită ale Bucureştiului. Clădirea a fost ridicată ca urmare a rezoluţiei din 1851 a lui Barbu Ştirbei . Planurile arhitectonice au fost intocmite de Ion Mincu.

La doi paşi de Gradina Icoanei se află un alt parc, mic şi cochet, de asemenea monument istoric, care s-a numit până nu demult Parcul Ioanid, după numele lui George Ioanid, editor, proprietarul uneia dintre primele librării de pe Calea Victoriei. Ioanid a cumpărat terenul în 1856 de la marele agă Pană Băbeanul contra sumei de 2.100 de galbeni.

Din noiembrie 2003 poartă numele violonistului Ion Voicu, dată la care a fost dezvelit bustul acestuia, creaţie în bronz al lui Ion Irimescu. Bustul se află chiar lânga casa în care a locuit maestrul viorii, elev al genialului George Enescu.

Tot aici, în 1972 a fost amplasată statuia pictorului Ştefan Luchian, operă a sculptorului Ion Vlad.

Cele două grădini bucureştene oferă trecătorului nu numai relaxare şi linişte, ci şi informaţii interesante din îndelungata istorie a capitalei României.

Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:44 - Adriana Bahmuțeanu: Copiii mei sunt îndreptați împotriva mea. În ultimele zile au început să-mi vorbească foarte urât. DGASPC nu face destul pentru a mă ajuta / Înmormântarea lui Prigoană, de rit satanist (VIDEO)
23:09 - Angajata unui spital din Capitală, acuzată că ar fi furat produse medicale. Bunurile erau apoi vândute de soțul ei în cabinete stomatologice
22:55 - Cătălin Manea: „Eu îl știu pe George Simion din Parlament și nu știu să fi avut vreun proiect, vreo realizare” / „Premierul Ciolacu nu a mințit în privința sa” (VIDEO)
22:24 - Accident între un autocar și o mașină, în județul Neamț. Șoferul, scos din autoturism de către martori
22:18 - Cristina Prună, despre Lasconi: Cred că românii au nevoie și au dreptul să aibă un președinte fără legături cu vechiul sistem, cu toate aceste privilegii perpetuate de-a lungul anilor (VIDEO)
22:05 - Goana pentru alimentele care vor fi pe masa de Crăciun a început. Ce produs cumpără românii încă de pe acum, de frica scumpirilor
22:02 - Ionel Bogdan (PNL), după documentul publicat de către Guvernul României primit de la autoritățile ucrainene: „În acest moment, PSD are o retorică foarte apărătoare la adresa lui George Simion” (VIDEO)
21:49 - George Simion, reacție după ce Guvernul României a publicat documentul privind interdicția sa în Ucraina: Autoritățile ucrainene confirmă ce am tot spus – Motivul interdicției mele e activitatea mea pro-românească
21:45 - Simona Spătaru (USR), după documentul publicat cu privire la interdicția lui George Simion în Ucraina: Din perspectiva mea de avocat, faptele acestea sunt de gravitate mare. Este important că au apărut măcar înainte de turul 1 (VIDEO)
21:32 - Theo Rose, geloasă pe una dintre fanele lui Anghel Damian. Cum a reacționat artista și ce răspuns a primit de la partenerul ei