Mănăstirea Plumbuita, cea mai veche mănăstire românească, unul dintre locurile cele mai încărcate de istorie ale Bucureștiului (VIDEO)

Mănăstirea Plumbuita, cea mai veche mănăstire românească, unul dintre locurile cele mai încărcate de istorie ale Bucureștiului (VIDEO)

Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Dincolo de aceste ziduri groase de piatră se află cea mai veche mănăstire românească. Sute de ani de credință, sute de mii de mărturisitori şi-au plecat frunțile pe lespezile acestui lăcaș ortodox: Mănăstirea Plumbuita, monument de arhitectură din secolele al XVI-lea și al XVII-lea.

Construcția lăcașului a fost începută de Petru Voda cel Tânar, fiul lui Mircea Ciobanul și al Doamnei Chiajna, nimeni alții decât ctitorii celei mai vechi biserici bucureștene: Biserica Sfântul Anton. Petru cel Tânar începe construcţia mănăstirii în anul 1560 și va fi terminată de succesorii la tron: Alexandru al II-lea Mircea și Mihnea Turcitul.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

În 1573 se înființează aici prima tiparniță din București. În 1582 apar aici primele cărți tipărite în Bucureşti: două Tetraevangheliare şi o Psaltire.

Mareșalul Ion Antonescu a dorit să facă din acest spațiu sacru Panteonul Național al celor căzuți pentru întregirea neamului.

Între 1933-1940, mănăstirea este supusă unor restaurări serioase, dar cel de-Al Doilea Război Mondial a stagnat lucrările, care vor fi reluate în 1953 și terminate prin grija Patriarhului Justinian Marina. Mănăstirea a fost sfințită în iunie 1958, stareţ fiind Părintele Arhimândrit Sofian Boghiu, unul dintre marii duhovnici ai României din secolul XX, cel care l-a pictat pe Iisus Pantocrator de pe cupola bisericii. Pictor de suflete și de biserici, părintele Sofian a făcut parte din Mișcarea Rugului Aprins, un grup de intelectuali de excepție, atât laici cât și monahi care și-au propus păstrarea credinței ortodoxe într-o țară care începea să fie acaparată de ateismul comunist. Grupul a fost iniţiat de parintele Sandu Tudor, gazetar, poet, un intelectual de marcă al acelor vremuri.

În anii ‘50 ai secolului trecut aici au funcționat Atelierele Patriarhiei Române.

Astăzi, mănăstirea cu hramul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul se află într-un proces amplu de restaurare, proces început în 2015, odată cu venirea părintelui stareț protosinghel Justin Bulimar. În 2016, Pătriarhul Daniel a sfințit Altarul de vară cu hramul Acoperământul Maicii Domnului, iar Palatul Domnesc ridicat de Matei Basarab, ce va adăposti un muzeu cu obiecte religioase, va fi de asemenea renovat.

În biserica ce păstrează stilul bizantin din secolul XVI, credincioșii se pot închina la părticele din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon și Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.

Pictura bisericii datează, se presupune din timpul lui Alexandru Voievod, mărturie în acest sens stând aureolele în relief ale unor sfinți.

Maiestuosul turn-clopotniță datează din perioada de început a mănăstirii.

Un alt odor deosebit de frumos este jilțul domnesc din lemn sculptat care poartă inițiala Reginei Elisabeta, cea care l-a dăruit obștei monahale de la Mănăstirea Plumbuita în timpul domniei soțului său, Regele Carol I.

Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:45 - Marcel Ciolacu a anunțat că a primit acceptul pentru a face public actul prin care Ucraina l-a interzis pe George Simion: „Cine va face solicitare pe Legea 544, imediat va primi răspunsul cu documentul în copie” (VIDEO)
19:40 - Bărbat din Bihor, arestat după ce a furat bani din mai multe biserici. Care este suma totală sustrasă și cum acționa hoțul
19:39 - Ciucă spune că are „dovada că trolling-ul AUR este susținut direct de către PSD” și acuză „o diversiune tip Potemkin, tipic KGB-istă”
19:31 - Ștefan Pălărie, după acuzațiile Elenei Lasconi: „Au existat și telefoane de amenințare, și au existat și telefoane de intimidare sau de propunere de retragere” (VIDEO)
19:05 - Posibilă fabrică de troli AUR fix în Casa Presei, sub numele fals de „Departamentul Antifraudă”. Descoperirea făcută de jurnalistul Ovidiu Vanghele și ce spune Marius Lulea, unul dintre fondatorii partidului (VIDEO)
18:57 - Alertă în Buzău. Patru persoane, prinse sub un mal de pământ. Pompierii au intervenit de urgență pentru a-i salva
18:57 - Unul dintre cele mai sărace județe din țară ar putea hrăni 2 milioane de români. În prezent, zona este prada secetei
18:34 - Bogdan Matei, după declarația lui Nicolae Ciucă privind vila din Aviatorilor: Este o nouă declarație hazlie a lui Ciucă. Vrea să mute atenția de pe ceea ce se întâmplă la nivel prezidențial și la nivelul candidaturii sale (VIDEO)
18:14 - Csaba Asztalos (CNCD): Părinții fac multe nenorociri în sistemul de educație – foarte multe presiuni, intervenții, ceea ce are un efect negativ asupra calității actului de educație
17:54 - Minori români din centre de plasament, sclavi în Ungaria. Ministrul Familiei a trimis Corpul de control la DGASPC Covasna. Intotero: “Este o tragedie o astfel de întâmplare, pentru orice copil, și nu este permis așa ceva” (VIDEO)