Eurobarometru: România nu mai este cea mai coruptă țară din Europa

Eurobarometru: România nu mai este cea mai coruptă țară din Europa

România nu mai este cea mai coruptă țară din Europa, potrivit ultimului Eurobarometru, atrage atenţia politologul Alina Mungiu Pippidi, care subliniază că românii ar trebui să nu se mai exprime ”așa de neglijent în țară și mai ales în Europa, pentru că asta afectează direct investițiile, dobînda la credite și soarta aflată în cumpănă a zeci de mii de români din Marea Britanie”.

Într-un articol publicat pe site-ul România Curată, Pippidi precizează că, deși țara noastră era cea mai corptă din Europa în urmă cu cinci ani, acum această etichetă a devenit un mit.

”Conform ultimului Eurobarometru (470/2017) pe tema corupției, comisionat de DG Home/ Comisia Europeană, România a coborît pe locul 14 la corupție în Europa, cu 80% dintre repondenți estimînd că fenomenul e răspîndit, față de doar 15% care cred că e foarte rar; cu 13% mai puțin decât acum cinci ani, în 2013. Media europeană este de la 68% la 25%, iar țările unde corupția e văzută de locuitori ca fiind mai generală decât în România sunt, în ordine, Grecia, Spania, Cipru, Croația, Lituania, Portugalia, Italia, Slovenia, Ungaria, Slovacia, Lituania, Republica Cehă și Bulgaria. Românii se plîng mai ales de corupția din partide și din sănătate (58%), dar și de cea din educație sau procuratură (32%). 82% (locul 9) estimează că e cel mai ușor să obții un serviciu public cu pile sau șpagă (media europeană 66%). Românii sunt însă pe locul 1 în Europa (68%) în a se declara afectați personal de corupție și tot pe locul 1 în a aprecia că sunt destule urmăriri judiciare de succes ale acesteia (55% la o medie europeană de 33%). 54% cred că eforturile de a combate corupția rămân ineficiente (față de 39% care cred contrariul), asta față de o medie europeană de la 56% la 30%, ceea ce ne plasează în topul primelor zece țări care cred că totuși controlul corupției funcționează cît de cît, într-o mare de pesimism european”, se arată în textul citat.

Datele ultimului Eurobarometru pe tema corupției arată 13% dintre români știu pe cineva care a dat sau a luat mită (media europeană e 12%), România ocupând astfel locul al 14-lea.

Pe de altă parte, românii ocupă un loc fruntaș la a da cadouri în spitale.

”Pe scurt, în materie de experiență stăm chiar mai bine decît cu percepția, și șpaga e mai scăzută decît se presupune curent”, mai precizează Alina Mungiu Pippidi.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:14 - Adolescentă din Mehedinți, bătută de două colege de liceu, după Balul Bobocilor. Motivul de la care a izbucnit conflictul
19:01 - Cibrian Dobre, despre mandatele de senator pierdute de POT în județul Sălaj: „Ar fi trebuit să obțină 40% din voturile exprimate de sălăjeni” (VIDEO)
18:57 - Marius Humelnicu (PSD), despre mandatele parlamentarilor POT, care ar putea fi invalidate: „Indiferent dacă suntem un partid mai vechi sau unul mai nou, trebuie să respectăm legea”
18:37 - Copil, în stare gravă la spital, după ce a suferit un atac cardio-respirator. Băiatul era în excursie, la un parc acvatic din Oradea
18:33 - Suma uriașă transferată de Bashar al-Assad în Rusia după căderea regimului / Ofițerii din serviciile secrete de la damasc fac dezvăluiri incendiare
18:21 - Ce se va întâmpla, de la 1 ianuarie, odată cu majorarea salariului minim. Casa de Pensii a făcut anunțul: „Începând cu aceeaşi dată …”
18:11 - Ministerul Apărării avertizează asupra unei campanii masive de manipulări și dezinformări care circulă în spațiul public
17:49 - AEP a trimis mai multe probe Parchetului General, care arată banii băgați în campania electorală a lui Călin Georgescu: „Atestă că nu a fost o campanie cu finanțare zero” (VIDEO)
17:44 - Daniel Breaz, despre dosarul care îl vizează pe Horațiu Potra: „Pe mine mă frapează faptul că Georgescu avea nevoie de această pază”
17:08 - Marian Vanghelie, trimis în judecată de procurorii DNA, în dosarul Economat. Fostul primar, acuzat de complicitate la abuz în serviciu. Prejudiciul este de sute de milioane de lei