România nu mai este cea mai coruptă țară din Europa, potrivit ultimului Eurobarometru, atrage atenţia politologul Alina Mungiu Pippidi, care subliniază că românii ar trebui să nu se mai exprime ”așa de neglijent în țară și mai ales în Europa, pentru că asta afectează direct investițiile, dobînda la credite și soarta aflată în cumpănă a zeci de mii de români din Marea Britanie”.
Într-un articol publicat pe site-ul România Curată, Pippidi precizează că, deși țara noastră era cea mai corptă din Europa în urmă cu cinci ani, acum această etichetă a devenit un mit.
”Conform ultimului Eurobarometru (470/2017) pe tema corupției, comisionat de DG Home/ Comisia Europeană, România a coborît pe locul 14 la corupție în Europa, cu 80% dintre repondenți estimînd că fenomenul e răspîndit, față de doar 15% care cred că e foarte rar; cu 13% mai puțin decât acum cinci ani, în 2013. Media europeană este de la 68% la 25%, iar țările unde corupția e văzută de locuitori ca fiind mai generală decât în România sunt, în ordine, Grecia, Spania, Cipru, Croația, Lituania, Portugalia, Italia, Slovenia, Ungaria, Slovacia, Lituania, Republica Cehă și Bulgaria. Românii se plîng mai ales de corupția din partide și din sănătate (58%), dar și de cea din educație sau procuratură (32%). 82% (locul 9) estimează că e cel mai ușor să obții un serviciu public cu pile sau șpagă (media europeană 66%). Românii sunt însă pe locul 1 în Europa (68%) în a se declara afectați personal de corupție și tot pe locul 1 în a aprecia că sunt destule urmăriri judiciare de succes ale acesteia (55% la o medie europeană de 33%). 54% cred că eforturile de a combate corupția rămân ineficiente (față de 39% care cred contrariul), asta față de o medie europeană de la 56% la 30%, ceea ce ne plasează în topul primelor zece țări care cred că totuși controlul corupției funcționează cît de cît, într-o mare de pesimism european”, se arată în textul citat.
Datele ultimului Eurobarometru pe tema corupției arată 13% dintre români știu pe cineva care a dat sau a luat mită (media europeană e 12%), România ocupând astfel locul al 14-lea.
Pe de altă parte, românii ocupă un loc fruntaș la a da cadouri în spitale.
”Pe scurt, în materie de experiență stăm chiar mai bine decît cu percepția, și șpaga e mai scăzută decît se presupune curent”, mai precizează Alina Mungiu Pippidi.