Pesta porcină africană continuă să apară în focare episodice pe teritoriul Republicii Moldova, în special în localitățile aflate la frontieră. Aceasta nu a ajuns deocamdată în ferme și crescătorii de porci, fiind depistată numai în gospodării casnice, anunţă Radio Chişinău.
Conform datelor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în Republica Moldova sunt între 400 și 500 de mii de capete de porcine, dintre care cam 70 % sunt în ferme și crescătorii, unde nu a ajuns deocamdată pesta porcină africană.
Agenții economici din domeniu urmăresc, însă, cu înfrigurare ca focarele din gospodăriile casnice să fie gestionate corect de autorități, întruncât riscul pentru ei este unul enorm. Astfel, fermierii deja suportă cheltuieli suplimentare considerabile pentru aplicarea unor măsuri de siguranță la ferme, spune președintele Asociației Crescătorilor de Porci, Maxim Cazacu.
Cheltuielile pentru stingerea unui singur focar se ridică la 200.000-500.000 de lei moldoveneşti (n.r.: 10.000 -25.000 Euro), a subliniat directorul ANSA, Gheorghe Gaberi.
ANSA a anunțat luni alte trei focare la porci domestici, în satele Crocmaz și Olănești raionul Ștefan Vodă și satul Giurgiulești, raionul Cahul. Mai există încă două focare active, unul tot la Giurgiulești, iar altul – la Vulcănești. În total, din 2016, au fost depistate 19 focare de pestă porcină africană.
Republica Moldova a impus interdicție de import la carnea de porc din Ucraina, în 2016, iar în cazul României s-a alăturat principiului de regionalizare adoptat de Uniunea Europeană, care stabilește că se interzice importul din regiunile afectate și nu din întreaga țară.