Liviu Dragnea cere anchetă în SCANDALUL PROTOCOALELOR: ‘Situație gravă de neconstituționalitate, de minciună publică’ (VIDEO)

Liviu Dragnea cere anchetă în SCANDALUL PROTOCOALELOR: 'Situație gravă de neconstituționalitate, de minciună publică' (VIDEO)

UPDATE: Parchetul General a venit cu precizări, după informațiile apărute în spațiul public despre protocoalele de cooperare încheiate cu SRI, în 2016.

Pe 08.12.2016, PG a încheiat două protocoale cu SRI. Unul dintre ele are caracterul de ”nesecret” și afost deja publicat pe site-ul Ministerului Public. Cel de-al doilea este clasificat secret de stat, nivel secret. Parchetul precizează că acesta din urmă și-a încetat efectele în data de 13.03.2017, prin acordul semnatarilor.

La 22.03.2018, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a inițiat demersurile pentru declasificarea protocolului și a solicitat SRIacordul în acest sens.

”Nu au fost comunicate informații publice cu privire la acest Protocol și nici nu a fost publicat întrucât nu a fost finalizată procedura de declasificare. Protocolul a fost transmis la data de 20.03.2018 Consiliului Superior al Magistraturii și ministrului justiției, care au fost informați și cu privire la inițierea de către procurorul general a demersurilor privind declasificarea documentului”, explică Parchetul General, într-un comunicat.

Scandalul protocoalelor ia amploare! Liviu Dragnea reacţiomează la ştirea că SRI şi PÎCCJ au semnat două protocoale în anul 2016, dintre care unul secret.

Liviu Dragnea cere să se cerceteze faptele ilegale săvârșite de SRI și să scoată la lumină amănuntele aceste știri. De asemenea, Dragnea cere ca Inspecția Judiciară să se autosesizeze în cazul acestor protocoale și să pornească o anchetă la Parchetul General.

Menționează liderul PSD faptul că au existat aisgurări că protocoalele de cooperare “ilegală” între instituțiile din Justiție și SRI au încetat să existe, fiindcă legea cere acest lucru, iar CCR a a găsit neconstituțional amestecul ofițerilor din servicii în cercetarea penală.

Drept urmare, Dragnea spune că va cere anchetă pe marginea acestui subiect, incluv în Comisia SRI din parmanet, unde șef este Claudiu Manda.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

„Am fost asigurați că protocoalele de cooperare ilegală între instituțiile din Justiție și Serviciul Român de Informații au încetat să existe. Ele ar fi trebuit să nu mai existe fiindcă legea cere acest lucru, fiindcă CCR a găsit neconstituțional amestecul ofițerilor din servicii în cercetarea penală. Și SRI, și Parchetul General au afirmat răspicat, prin șefii lor sau prin comunicate oficiale, că nu mai există protocoale.

Aseară, însă, am văzut cu toții că nu e așa. Alte protocoale au fost semnate între SRI și Parchetul General. Presa a dezvăluit documentele, iar SRI, încolțit de evidența lor, le-a recunoscut.

Avem de-a face cu două documente, ambele datate decembrie 2016, la nouă luni după ce CCR stabilise neconstituționalitatea lor. Ambele semnate de Eduard Hellvig și Augustin Lazăr.

Unul, care se cheamă „Protocol privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informații și Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin potrivit legii” prevede, în mare, cam aceleași formule de colaborare între ofițeri și procurori în cadrul activității penale. Sînt aceleași portițe și formulări prin care ofițerul se poate strecura ca să ia parte la cercetarea penală. Acest protocol îl abrogă pe cel semnat în 2009 de George Maior și Codruța Koveși. Acest protocol a fost ținut secret. Atunci cînd presa a întrebat, în repetate rînduri, dacă mai există protocoale, l-am putut auzi, de exemplu, pe șeful Parchetului General, Augustin Lazăr, negînd cu fermitate.

Cu această ocazie a mai apărut un protocol, al doilea, postat în grabă pe situl Ministerului Public. Autorii au avut grijă să scrie mare, pe fiecare pagină, „nesecret”. E un protocol semnat de domnii Hellvig și Lazăr „pentru stabilirea condițiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Național de Interceptare a Comunicațiilor”. Are aceeași dată ca și primul, adică 7 și 8 decembrie 2016, cu patru zile înainte de alegerile parlamentare.

Acest al doilea protocol, despre care, deși „nesecret”, nu a știut nimeni nimic, pare un efort de ultimă oră al semnatarilor de a acoperi existența primului protocol. Postarea lui pe pagina Ministerului Public e foarte recentă, ca dovadă că, dacă-l căutați, îl găsiți foarte greu. Google n-a avut timp destul să-l indexeze.

Chiar dacă se pretinde un document tehnic, acest al doilea protocol a fost făcut fără știrea publicului. Pare fabricat în ultima clipă, în momentul în care presa a început, cu zile în urmă, să-l verifice pe primul.

Ne confruntăm cu o situație gravă de neconstituționalitate, de minciună publică. Instituții și șefi ale unor instituții implicate în justiție și în siguranța națională au mințit prin omisiune, ca să acopere săvîrșirea unei fapte neconstituționale.

Ca președinte al Camerei Deputaților cer Comisiei de Supraveghere a SRI să demareze de urgență o anchetă care să cerceteze eventualele fapte ilegale săvîrșite de SRI și să scoată la lumină toate amănuntele acestei povești.

Cred că, la rîndul ei, Inspecția Judiciară trebuie să se autosesizeze în legătură cu aceste protocoale și să pornească o anchetă la Parchetul General.

E inacceptabil ca o țară întreagă să fie mințită în acest fel iresponsabil și lipsit de rușine”, a scris Liviu Dragnea pe Facebook.

Amintim că este război total între Serviciul Român de Informaţii şi Comisia de Control a activitatii SRI din Parlament. Totul dupa ce in presa au aparut informatii despre un protocol secret, făcut public de Darius Vâlcov. Vorbim despre protocolul încheiat în 2016 între Parchetul General și SRI, cu o variantă nesecretă publicată pe site-ul Ministerului Public și… una secretă, ce a apărut câteva ore mai târziu, pe pagina de Facebook a lui Darius Vâlcov. Ambele ar fi fost semnate în aceeași zi, chiar înainte de alegeri. Reprezentantii SRI sustin că cei de la comisie stiau de protocolul semnat de Eduard Hellvig si Augustin Lazar. Comisia SRI a reactionat si sustine ca protocolul… nu există la comisie.

Primul care a vorbit despre protocolul din 2016 a fost jurnalistul Doru Bușcu. Acesta amintea despre existenţa unui protocol secret încheiat între Parchetul general și SRI. Semnatarii erau nimeni altii decât procurorul general al României Augustin lazăr şi directorul SRI Eduard Helvig.

La scurt timp, Darius Vâlcov, consilierul premierului, arunca bomba pe o reţea de socializare. Un necunoscut i-a lăsat pe prag protocolul secret. Acesta are 27 de prevederi si este mult mai stufos decât cel făcut public anterior. Cert este că ambele protocoale , și cel public și cel prezentat de Darius Vâlcov au ca dată de încheiere 8 decembrie 2016, cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare.

Diferențele sunt însă clare: Protocolul publicat pe site-ul ministerului prezintă date tehnice,în timp ce protoclul secret menționează asigurarea schimbului de informații prin canale permanente de comunicare la toate nivelurile, dar și realizarea atributiilor organelor de cercetare speciale. De asemena documentul arată o strânsă relaționare între instituții.

La scurt timp după ce a aparut și cea de-a doua variantă, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a anuntat că protocolul secret, publicat de Darius Vâlcov, nu a creat efecte, pentru că a fost denunțat la o lună după semnarea lui pe motiv ca… era inutil. În acelasşi timp, Marincea anunță că documentul a fost vizualizat si de Comisia de Control a SRI. Este insa contrazis de Claudiu Manda, șeful Comisiei.

Claudiu Manda, șeful Comisiei de Control SRI: „Nu am văzut nici la Directia juridică, nici la comisie Am avut totuși 65 de protocoale (…) Am văzut documentul de denunțare, nu știu dacă aici e și protocolul de care ați vorbit, iar la Direcția Juridică am văzut și cel dintre ICCJ și SRI. Mai degrabă cred că nu îl avem la comisie.Verificăm.”

Ulterior, Manda a revenit cu precizari pe Facebook in care insista ca… protocolul care a starnit valva in spatiul public… NU se afla la comisie.

“In legătura cu protocolul nr 03656 din 7.12.2106 semnat între SRI si Parchetul General am verificat și acesta nu se afla la comisie. Comisia a văzut actul de denunțare la departamentul juridic al SRI, insa astazi am solicitat Serviciului sa puna la dispozitia Comisiei atat protocolul cat si actul de denuntare”, a scris seful Comisiei.

Reprezentantul SRI îl contrazice pe Claudiu Manda şi susţine că la Comisia parlamentară de control a activităţii Serviciului se ştia despre aceste protocoale. Potrivit lui Ovidiu Marincea, totul a pornit de la „ordonanţa Prună”, care reglementa interceptările după decizia CCR din 2016.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`