Inflația a ajuns la un record al ultimilor cinci ani, fapt ce a antrenat și creșterea galopantă a indicelui ROBOR, care îi obligă pe românii cu credite în lei să plătească rate mult mai mari. Pentru toate acestea, Guvernul dă vina pe BNR. Cât despre creșterea evidentă a prețurilor, Puterea spune că aceasta nu există.
„De ce mintiti oamenii cand le spuneti ca fiecare luna a crescut preturile cu 5,4%? Stiti bine ca nu e asa! Stiti bine sau poate ca nu stiti ca aceasta inflatie de 5,4% raportata la perioada similara din anul precedent este o inflatie pur statistica”, declarase premierul Viorica Dăncilă chiar de la tribuna Parlamentului.
Dăncilă a dat vina pe BNR pentru creșterea inflației, ba chiar a spus că BNR a admis oficial că inflația nu a fost generată de politicile guvernamentale: „Nu Guvernul este cel care e responsabil de evolutiile inflatiei. Stiti bine ca aceasta este in grija si raspunderea Bancii Nationale a Romaniei, care, de altfel, a si admis, in mod oficial, ca inflatia despre care discutam nu a fost generata de politicile guvernamentale”.
Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, a explicat pentru Ziare.com că vina pentru creșterea inflației aparține în primul rând Guvernului.
„Sa ne rugam sa avem politici economice coerente, ca de acolo vine inflatia. Inflatia vine in primul rand din politicile fiscal bugetare, cresteri de venituri peste ceea ce productivitatea ar fi sustinut. De unde vin presiunile de crestere a preturilor? Dintr-o cerere mai mare decat oferta. Cererea este stimulata cu cresteri de venituri, care nu prea au acoperire in competitivitate si in productivitate. Si atunci care este reactia producatorului, daca creste costul salarial? Creste preturile.
Daca va uitati la nivel principial, daca intrebam romanii daca le place inflatia mica sau mare, toti spun ca vor inflatie mica. Dar doar la nivel declarativ, pentru ca la nivel de comportament, toata lumea se comporta tolerand inflatie mare mai degraba. Toata lumea se asteapta sa ii creasca salariul foarte mult, fara sa se gandeasca daca are vreo conexiune in productivitatea economica.
Nu avem educatie economica sa intelegem ca o crestere de venituri care nu se coreleaza cu performanta economica nu este nicio bucurie pentru nimeni, pentru ca nu facem decat sa avem o crestere nominala de salarii, nu si reala”, a explicat Dumitru.
La rândul său, profesorul de economie Bogdan Glavan a declarat că principalul vinovat pentru creșterea inflației este Guvernul, care a decis majorări de salarii și pensii, dar vina aparține și BNR care a produs, tehnic, banii.