Traian Băsescu, la expoziția de comemorare a victimelor cutremurului din Japonia: 11 martie a arătat o națiune mai unită ca niciodată în fața unui dezastru

Traian Băsescu, la expoziția de comemorare a victimelor cutremurului din Japonia: 11 martie a arătat o națiune mai unită ca niciodată în fața unui dezastru
Foto: presidency.ro

Traian Băsescu a participat, miercuri, la Muzeul Național de Arta al României, la o expoziție deschisă de Ambasada Japoniei pentru a comemora victimele cutremurului care a lovit estul țării respective în luna martie, 2011.

Președintele țării a fost însoțit de soția sa, Maria.

Dezastrul din martie anul trecut a arătat „de ce Japonia va continua să fie una din primele ţări ale lumii„, a spus președintele la eveniment, care a ținut să evidenţieze solidaritatea poporului japonez. Totodată Băsescu a afirmat că românii au putut înţelege cât de greu le-a fost japonezilor pentru că au trecut şi ei prin dezastrul cutremurului care a avut loc în România în 1977.

11 martie este un moment care probabil este greu de şters din memoria oricărui om de pe planetă. A fost un moment în care parcă aveam impresia, privind imagini de la televiziuni, că natura vrea să înfrângă omul. Şi ne-a arătat că acest lucru ar fi fost posibil dacă acel om, acea naţiune nu era Japonia. Poate nu este atât de impresionant ce s-a întâmplat pe 11 martie, mai impresionant decât fenomenul natural din 11 martie a fost ce-am văzut la naţiunea japoneză. A fost o probă de solidaritate, în primul rând, o naţiune care în faţa unui dezastru a fost unită, ca niciodată poate”, a declarat Traian Băsescu, citat de Agerpres.

”Dezastrul de la Bucureşti din 1997, şi nu numai de la Bucureşti, ne-a făcut să înţelegem mai bine cât de greu le-a fost japonezilor” a adăugat șeful statului.

Preşedintele a subliniat şi faptul că accidentul nuclear de la Fukushima, care a urmat cutremurului „nu trebuie să ne facă să spunem nu energiei nucleare” considerând că „semnalul tras de dezastrul de la Fukushima este legat de responsabilitatea oamenilor politici, a oamenilor de ştiinţă, de a face energia nucleară sigură atunci când este vorba de folosirea ei” în scopuri civile.

În martie 2011, un cutremur a lovit partea de est a Japoniei, soldat cu 15.853 de morţi, 3.286 de dispăruţi, 71.124 de refugiaţi.

După producerea cutremurului, Japonia a primit sprijin din partea României şi a unui număr de peste 160 de ţări şi regiuni şi a peste 40 de organizaţii internaţionale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`