Situaţie disperată în zootehnie: în plină „apocalipsă” a porcilor, vine din urmă şi cea a oilor! Pesta rumegătoarele mici (ovine şi caprine) ar putea pătrunde în România într-un interval foarte scurt de timp, adică de ordinul câtorva săptămâni sau chiar zile, avertizează Dumitru Ardelean, un crescător de oi din judeţul Sălaj.
Zootehnia românească se vede pusă în situaţia de a fi banată pe pieţele externe, iar tot mai mulţi fermieri invocă o teorie a conspiraţiei menită să facă din ţara noastră doar o imensă piaţă de desfacere şi consum.
“Nimic nu pare să fie întâmplător, după ce ne-au distrus găina, vaca, porcul, acum vine şi oaia”, spune şi Nicolae Pop Ţap, preşedintele Asociaţiei Ovis Salaj, citat de Agrostandard.ro.
“Pesta rumegătoarelor mici se manifestă la 100 km de graniţă şi în câteva zile intră în ţară. O să pună zootehnia pe butuci… Poate să lovească din orice parte, totul este o necunoscută, ca şi pesta porcină africană, anunţată de acum câţiva ani, şi care a apărut atât în sud cât, cât şi în nord… Să se hotărască cei care ne-o servesc ce traseu îi fac. Suntem o ţară pusă pe butuci, dacă se întâmplă’’, a declarat Ardelean la emisiunea Săptămâna Agricolă realizată de Dinu Criste la Agrotv.
Cel mai mare pericol pare să vină dinspre Bulgaria, unde în luna iunie, autorităţile au anunţat izbucnirea pestei ovine. În zona satului Volen, din sud-estul Bulgariei, în apropierea frontierei cu Turcia, au fost sacrificate peste 4.000 de animale pentru a preveni răspândirea bolii şi a evita impunerea unei interdicţii a Uniunii Europene asupra exporturilor de produse lactate. Oierii nu exclud însă ca virusul să apară şi dinspre fostele ţări iugoslave sau din Unguria, fiind posibil orice.
Pesta micilor rumegătoare (denumit„PPR”) este o boală virală gravă care afectează ovinele şi caprinele, care se transmite în principal prin contact direct.
PPR este endemică în multe ţări din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia. Virusul bolii nu se transmite la om.