Situaţie extremă în România. Pesta porcină africană se extinde rapid, de la o zi la alta. Situaţia este tot mai gravă, în special în judeţele din sud-estul ţării, iar autorităţile par neputincioase în fața virusului.
Până acum au fost descoperite peste 500 de focare de pestă porcină africană şi au fost ucişi aproape 50.000 de porci. Nemulţumiţi de modul în care statul roman administrează criza pestei porcine africane, membrii Asociaţiei Pro Consumatori au protestat în faţa Ministerului Agriculturii.
„Se încearcă punerea lacătului pe zootehnia românească. Se încearcă ruinarea a mii de familii ţărăneşti. Ţăranul român creşte un porc pentru a avea o bucată de carne curată şi gustoasă pe masa lui, fără antibiotice, fără pesticide şi fără hormoni de creştere. Noi, consumatorii, nu vrem carne de import cu gust de plastic”, a afirmat Costel Stanciu, preşedintele APC.
Nemulţumiţi de modul în care statul român gestionează criza pestei porcine africane, membrii Asociatiei Pro Consumatori s-au dus în faţa Ministerului Agriculturii şi au protestat. Preşedintele Asociaţiei a găsit şi vinovaţii pentru această situaţie.
„Această epidemie nu a fost gestionată corespunzător de către ANSVSA. Înaintea apariţiei primului focar de pestă porcină, asta înseamnă 31 iulie 2017, ANSVSA nu a luat măsurile de biosecuritate necesare în astfel de situaţii”, a precizat Costel Stanciu.
Ministrul Agriculturii este de părere că de vină pentru situaţia critică este… un nesăbuit.
„Factorul uman, un nesăbuit a adus din altă parte un produs pe care l-a folosit în gospodăria respectivă şi iată cum a introdus virus. Cel puţin aşa sunt datele de la această oră din ancheta epidemiologică de acolo”, a afirmat Petre Daea.
Pesta porcină africană este de neoprit. Situaţia este tot mai gravă, în special în judeţele din sud-estul ţării.
În fiecare zi apar noi focare, aşa că a fost convocat comandamentul pentru situaţii speciale de urgenţă ca să găsească soluţii mai eficiente pentru combaterea bolii care omoară animalele.
Cele mai mari probleme sunt în judeţele Tulcea, Brăila şi Ialomiţa, unde în fiecare zi sunt ucise sute de animale. Pesta porcină, boală care nu se transmite de la animal la om, e un adevărat coşmar pentru crescătorii de porci.