Fostul Azil Evreiesc de Bătrâni „Elisabetheu”, inaugurat în anul 1906 de Regina Elisabeta a României, va fi demolat parțial, din ansamblu urmând să rămână doar pereții de la stradă și sinagoga.
Lucrările prin demolarea au început din această săptămână, ele fiind autorizate de Primăria Capitalei, dar beneficiarul nu a respectat autorizaţia de desfiinţare, potrivit informațiilor furnizate de municipalitate la solicitarea HotNews.ro.
În locul acestui azil va apărea un asamblu de locuinţe cu înălţimea maximă de trei etaje, care va avea ca beneficiar al investiţiei C 3Z RESIDENCE SR.
”La adresa str. Prof. Ion Filibiliu nr. 9 a fot emisă Autorizația de Desființare parțială nr. 242/1582455/28.06.2018 a construcției interioare din incintă, nelocuită, în stare avansată de degradare, ruină. Subliniem faptul că, în conformitate cu prevederile autorizației, demolarea trebuie făcută numai după ce în prealabil vor fi puse în siguranță la exterior și la interior și apoi consolidate, zidurile ce mărginesc incinta, care urmează a se păstra și integra în nouă construcție. Autorizația s-a emis în baza tuturor avizelor și studiilor legale, conform legislației în vigoare. Fosta clădire a sinagogii, desacralizată, se va păstra”, arată Primăria Capitalei.
”O echipă de la Direcția de Control, Serviciul Control Disciplină în Construcții a efectuat verificări la imobilul din Str. Ion Filibiliu nr.9 și a constatat că autorizația de desființare nu a fost respectată în totalitate, având în vedere că se execută lucrări de desființare a unor porțiuni din clădirea existenta pe teren, nerespectându-se prevederile autorizației de desființare. În sensul că desființarea parțială a construcției a început fără a se pune în prealabil în siguranță la exterior și la interior zidurile de la cele două străzi adiacente imobilului, Str. Prof. Ion Filibiliu și Str. Romulus. În acest sens, s-a întocmit Procesul Verbal de Inspecție nr.01DF/19.07.2018 prin care s-au solicitat documentele anexă la autorizația de construire (expertize, proiect etc) în vederea finalizării controlului și a dispunerii măsurilor ce se impun conform prevederilor legislației în vigoare. Având în vedere că în timpul controlului s-au constatat și încălcări ale prevederilor Legii nr.10/1995, republicată, privind calitatea lucrărilor de construire, s-a solicitat Inspectoratului de Stat în Construcții verificarea aspectelor conform competențelor”, se mai arată în răspunsul trimis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.
Ansamblul Elisabetheu a fost construit în anul 1906, în mai multe etape. Imobilul s-a aflat până de curând în proprietatea fundației Caritatea, fiind retrocedat comunităţii evreiesti prin Hotărârea nr. 1334/2000 pentru completarea anexei O.U.G. nr. 83/1999. De atunci, acesta a fost lăsat să se degradeze, fiind adăpost pentru oamenii străzii și inclusiv incendiat. Fundația Caritatea a solicitat, în mod repetat, Direcţiei pentru Cultură a Municipiului Bucureşti desfiinţarea imobilului, însă solicitarea a fost respinsă de fiecare dată de către Comisia Zonală a Monumentelor Istorice București (în ședințele din 08.12.2014, 29.06.2015 și 23.11.2015). Imobilul se află în zona protejată nr. 38 – Labirint, conform regulamentului PUZ Zone construite protejate Municipiul Bucureşti, iar în zonă sunt mai multe clădiri monument istoric.