Klaus Iohannis a trimis la Parlament spre reexaminare proiectul de modificare a Legii educației naționale.
Președintele critică lipsa clarității în definirea termenului de „minoritate lingvistică”, în ceea ce privește învățământul în limba maternă: ”În legătură cu noile dispoziții ale art. 61 alin. (2) al Legii nr. 1/2011 constatăm că prin art. unic pct. 1 din legea transmisă la promulgare legiuitorul a introdus un nou termen – minorități lingvistice. Din analiza dispozițiilor Legii nr. 1/2011 rezultă că acest act normativ face referire doar la sintagma „minorități naționale”, cea de minoritate lingvistică nefiind definită. De asemenea, această sintagmă nu este definită nici în conținutul legii supuse reexaminării”.
Președintele consideră că se impune stabilirea cu exactitate a noțiunii de minoritate lingvistică, pentru a nu apărea probleme în aplicarea legii.
Totodată, Iohannis atrage atenția că modificările formei de învățământ în limba maternă a unei minorități naționale intră în contradicție cu prevederile unui alt articol care prevede că Ministerul Educației, prin instituția ARACIP, stabilește calitatea educaţiei oferite în instituțiile cu predare în limbile minorităților naționale.
În plus, noile prevederi ale articolului 61 din Legea Educației care vizează derularea programelor de studiu „vin în contradicție și cu unele prevederi ce reglementează condițiile referitoare la desfășurarea învățământului pentru persoanele aparținând minorităților naționale”.
„În lipsa unor clarificări ale conceptelor folosite și ale metodologiilor de înființare, reorganizare și desființare ale programelor vizate, considerăm că această nouă reglementare este de natură să creeze confuzii pentru cei responsabili de aplicarea cadrului normativ, ceea ce poate genera consecințe negative asupra calității învățământului, în detrimentul beneficiarilor sistemului educațional și al societății”, se arată în cererea de reexaminare.