Risc iminent de război în Republica Moldova? În Transnistria au loc pregătiri care provoacă mari îngrijorări la Chişinău

Risc iminent de război în Republica Moldova? În Transnistria au loc pregătiri care provoacă mari îngrijorări la Chişinău

Autorităţile de la Chişinău stau ca pe un butoi cu pulbere ca urmare a evenimentelor din jurul depozitului de la Cobasna, Transnistria, de unde zeci de camioane fără însemne transportă muniţii şi armament către destinaţii necunoscute.

Acest lucru a fost semnalat chiar de preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, care a atras atenţia privind evenimentelor din Transnistria într-un interviu pentru Publika TV.

Potrivit lui, orice încercare a Comisiei Unificate de Control, a ofițerilor moldoveni de a afla informații, de a opri, de a identifica ce se întâmplă s-au soldat cu eșec. „Atunci când nu sunt respectate acordurile, atunci când există mișcări de genul ăsta, ne dăm seama în ce situație suntem noi când vorbim despre securitatea țării”, a declarat Andrian Candu.

Acesta a mai semnalat şi existenţa unor elemente legate de tot ceea ce înseamnă război hibrid precum atacuri cibernetice, propagandă sau ameninţări din partea Rusiei legate de gaz și energie electrică pentru Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

Andrian Candu a vorbit inclusiv despre activitățile serviciilor speciale și secrete pe teritoriul Republicii Moldova.

„Iată de ce încercăm să găsim împreună soluții. Deja am trasat unele soluții la nivel regional între Ucraina, Georgia și Republica Moldova în cooperarea noastră”, spune șeful legislativului.

În plus, Chişinăul a atenţionat, în luna iunie, Misiunea OSCE în Republica Moldova privind deplasări neautorizate a unor mijloace de transport ale trupelor ruse prin Zona de Securitate după ce trei coloane de vehicule militare au fost văzute în apropierea depozitului de muniții din Cobasna. În total, 40 de blindate și autocamioane de tip URAL, ZIL sau KAMAZ au fost escortate de miliția transnistreană.

Autorităţile transnistrene de la Tiraspol au transmis după acest scandal că nu au nicio implicare, în timp ce șeful delegației ruse în Comisia Unificată de Control, Ilia Uvarov, a răspuns în doi peri că tehnica rusă a fost deplasată la depozitul de muniții de lângă Cobasna din rațiuni de securitate. Potrivit lui, în perioada desfășurării Campionatului Mondial de Fotbal există riscul unor atentate teroriste și de aceea ar fi nevoie de vigilență maximă.

Într-un editorial în deschide.md, Petru Bogatu atrage atenţia că nu este exclus nici să se încerce recuperarea muniţiilor uzate pentru că trupele ruse nu au posibilitatea să aducă noi arme în Transnistria, iar Moscova caută soluţia în cele vechi.

Acesta mai atrage atenţia că depozitul de la Cobasna ar putea fi un Cernobîl la Nistru, iar motivul esențial însă pentru care armele sunt cărate în noile arsenale secrete este vulnerabilitatea vechiului depozit.

„Păzit de circa 1 000 de santinele ruse, acesta este la ora actuală un uriaș focar de risc. Un fel de Cernobîl la Nistru”, arată Petru Bogatu.

Acesta mai susţine că Rusia nu excude în prezent lansarea unor atacuri armate împotriva Ucrainei şi Republici Moldova, iar în situaţia dezlănţuirii unui conflict armat, ținta cea mai vizibilă și, totodată, cea mai accesibilă ar fi depozitul de la Cobasna, acesta putând fi aruncat în aer de ucraineni, de exemplu, chiar în primele ore ale ostilităților.

„Or explodarea vechilor arsenale, după cum am spus, ar putea provoca pierderi grele în Transnistria, inducând panică și haos în mijlocul populației civile. Asta ar pune în mare dificultate contingentul militar rus.

Iată de ce Moscova își ia acum măsuri de precauție. Golește vechiul depozit și ascunde munițiile în buncăre secrete”, susţine Bogatu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:43 - Prima reacție a lui Clotilde Armand după pierderea procesului cu ANI: „Justiția lui Ciolacu funcționează” / „Voi ataca decizia la instanțele europene”
16:42 - Macron și Tusk vor discuta despre o forță de menținere păcii în Ucraina, cu 40.000 de trupe străine
16:36 - Diana Stoica, despre discuțiile dintre partidele pro-europene: “Suntem în etapa în care stabilim ce vrem să facem împreună, să punem niște baze solide, un calendar cu niște măsuri concrete pe care să le luăm” (VIDEO)
16:29 - Ghețarii din Italia au continuat să se retragă în 2024. Întregul arc alpin se topește
16:23 - Silviu Coșa (PNL): Ceea ce contează este programul de guvernare, astfel încât să reușim să redăm încredere românilor în partidele politice și în politicieni. La fel de mult contează să fie o echipă de guvernare puternică (VIDEO)
16:22 - Claudiu Manta (PSD): „Nu a fost o discuție și nu cred că este foarte important numele celui sau celei care va fi prim-ministru sau ministru” (VIDEO)
16:08 - Iulian Fota: Noi încă suntem într-o criză majoră de securitate națională, dar partidele noastre nu pun acest lucru în centrul preocupărilor lor. Platforma asta proeuropeană nu gândește ca un european (VIDEO)
16:08 - Cântăreața Dana Coteanu va rămâne în arest preventiv pentru trafic de droguri. Sentința nu este definitivă
16:02 - Vlad Gheorghe, despre „10 august”: Dosarul „mineriadei” generației noastre se îndreaptă mult mai repede către prescripție decât dosarul original al Mineriadei. O să ajungă pe masa CEDO (VIDEO)
16:00 - Noile tendințe în designul mânerelor de mobilă