Florin Iordache critică raportul Comisiei de la Veneţia: Nu au citit ultima formă prin care a fost definită eroarea judiciară și nici deciziile CCR

Florin Iordache critică raportul Comisiei de la Veneţia: Nu au citit ultima formă prin care a fost definită eroarea judiciară și nici deciziile CCR

Criticile aduse de Comisia de la Veneţia privind modificările la legile justiţiei în opinia intermediară publicată vineri l-au nemulţumit pe deputatul Florin Iordache, preşedinte al comisiei speciale care le-a redactat.

Deputatul PSD susţine că redactorii opiniei „nu au citit ultima formă prin care a fost definită eroarea judiciară”, afirmând că este de remarcat faptul că Secţia care a fost înfiinţată şi care urmează să cerceteze infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori nu este criticată în sine în raport, conform news.ro.

Totodată, Iordache afirmă, referitor la revocarea mebrilor CSM, că modificarea a fost determinată de “o situaţie concretă ivită în ultimii ani, când judecătorii întruniţi în adunări generale au solicitat în mod expres revocarea reprezentantului lor.

Preşedintele comisiei speciale arată că experţii comisiei de la Veneţia tratează în opinie şi scandalul protocoalelor secrete din justiţie.

“Deşi nu a făcut obiectul acestui raport, Comisia de la Veneţia s-a aplecat tangenţial şi asupra protocoalelor secrete dintre SRI şi diferite instituţii/autorităţi din autoritatea judecătorească (ICCJ, Parchetul General, CSM). Comisia a lăudat introducerea unei infracţiuni specifice pentru lucrătorii serviciilor de informaţii de a racola magistraţi”, a mai adăugat acesta.

Iordache spune că este de remarcat faptul că sunt menţionate de către Comisia de la Venţia importanţa deciziilor CCR şi obligativitatea respectării concluziilor acestora, explicând că este pentru prima dată când “o instituţie cu mare impact în dezvoltarea democraţiei pune în discuţie problema protocoalelor încheiate de SRI cu autorităţile judecătoreşti”.

Fostul ministru de la Justiţie susţine că cei care au redactat opinia nu au citit forma prin care a fost definită eroarea judiciară.

“Se pare că, redactorii opiniei nu au citit ultima formă prin care a fost definită eroarea judiciară constând în reaua credinţă şi grava neglijenţă şi nici deciziile Curţii Constituţionale, care au stabilit, pe de o parte, că aceasta este diferenţiată de răspunderea penală şi cea disciplinară, iar, pe de altă parte, că ultima formă stabileşte cu exactitate întinderea acestora, iar înfiinţarea filtrului asigură prin intermediul inspecţiei judiciare existenţa unor elemente clare de atragere sau nu a răspunderii judecătorului sau procurorului pentru repararea pagubelor”, mai spune Iordache.

El mai spune că este de remarcat că Secţia care a fost înfiinţată şi care urmează să cerceteze infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori nu este criticată în sine, ci se recomandă doar ca din aceasta să facă parte procurori specializaţi.

Comisia de la Veneţia a emis, vineri, o opinie preliminară în legătură cu modificările la cele trei legi ale justiţiei din România, formulând o serie de recomandări, între care menţinerea rolului preşedintelui şi al CSM în numirea/revocarea procurorilor de rang înalt, renunţarea la schema de pensionare anticipată a procurorilor, eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor şefi să invalideze, ca neîntemeiate, soluţiile procurorilor. Experţii Comisiei de la Veneţia consideră că noile prevederi ar putea conduce la o presiune excesivă asupra judecătorilor şi procurorilor, subminând independenţa sistemului judiciar şi a membrilor săi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:59 - Cresc pensiile militare din MApN, MAI, Servicii Secrete şi Penitenciare. Senatul a adoptat legea. Ce se întâmplă cu pensionarii militari, care ocupă funcţii în Guvern sau Parlament
19:55 - Rusia, acuzată că ar fi încercat să plaseze dispotive incendiare în avioane care zboară spre SUA și Canada. Concluziile investigațiilor occidentale și reacția Moscovei
19:49 - O nouă alertă de cod roșu de inundații: Aeroportul din Barcelona e inundat. 70 de zboruri au fost anulate
19:28 - Cristina Rizea (PSD): Atunci când Marcel Ciolacu va fi președintele României va numi un premier de la un alt partid, de la PNL. Sperăm că guvernarea va continua și din 2025 încolo (VIDEO)
19:25 - Ciolacu, despre vila din Aviatorilor: Am văzut mizeriile care se aruncă împotriva lui Neacșu. Nu poți să fii atât de mojic să nu îți asumi ce faci când ești prim-ministru / Nu Administrația Prezidențială trebuie să solicite locuință de protocol, ci altă instituție
19:20 - Orășenii mutați la sat, dezamăgiți de localnicii din mediul rural: „Nu citesc o carte. Femeile au unghii lungi și zero pagini citite”
19:02 - Ionuț Moșteanu (USR), despre Ilie Bolojan: Elena Lasconi l-a propus premier, în ideea în care noi ne dorim o guvernare de dreapta, care să schimbe niște lucruri care nu merg în țara asta (VIDEO)
18:58 - Daniel Constantin: Ilie Bolojan n-a dat un răspuns direct la posibilitatea de a fi premier / USR nu se reformează, nu stau decât să bage bățul prin gard (VIDEO)
18:40 - O femeie a murit în fața spitalului din care tocmai fusese externată. Familia îi acuză pe medici de malpraxis / A fost deschisă o anchetă
18:32 - Israelul anunță ONU că pun capăt acordului de cooperare din 1967 cu UNRWA pe fondul avertismentului organizației de înfometare a populației din Gaza