Agenția de evaluare finaciară Fitch Ratings a confirmat ratingul municipiului Bucureşti pentru creditele pe termen lung în valută şi monedă locală la „BBB-„, cu perspectivă stabilă, informează un comunicat al instituiției.
Totodată, a fost confirmat calificativul pentru datoriile pe termen scurt în valută ale Capitalei la „F3”.
„Confirmarea ratingurilor reflectă performanţa operaţională robustă continuă a Bucureştiului, nivelul moderat al datoriei în raport cu balanţa sa operaţională şi veniturile curente. De asemenea, calificativul include baza solidă de impozitare, datorită nivelului de bunăstare al Bucureştiului, care este substanţial mai mare decât media naţională. În mod negativ, ratingul reflectă dependenţa veniturilor operaţionale de ciclurile economice şi incertitudinile privind datoriile contingente”, se arată în comunicatul citat.
Scenariul de bază al Fitch estimează o marjă operaţională redusă de aproximativ 15% pe termen mediu, sub performanţa medie din ultimii cinci ani al Bucureştiului, de 26%. Aceasta este în linie cu bugetul oraşului pe 2018, care previzionează o marjă operaţională de 17%.
Agenţia se aşteaptă la continuarea creşterii cheltuielilor de funcţionare, dar în scenariul de bază al Fitch performanţa oraşului în perioada 2018-2020 va rămâne cel puţin în linie cu cea din 2017.
„În cazul unei revizuiri în creştere a ratingurilor suverane, calificativul atribuit Bucureştiului ar putea fi îmbunătăţit dacă îşi menţine nivelul datoriei şi performanţa operaţională solidă care să asigure finanţarea investiţiile în mare măsură prin resursele interne”, se mai arată în comunicat.
Pe baza ultimului recensământ din 2011, în Bucureşti locuiesc 1,88 milioane de oameni. Nivelul local de bunăstare este mai mult decât dublu faţă de media naţională şi s-a dovedit robust în timpul ciclurilor economice. Asta datorită economiei bine diversificate a Bucureştiului.
În ceea ce privește rata șomajului de la nivelul Capitalei, în august 2017 aceasta a fost de 1,3%, mult sub nivelul mediu naţional, de 4,8%.