Negocierile dintre liderii minerilor și reprezentanții Ministerului Economiei s-au încheiat. Sindicaliștii și guvernanții au ajuns la un consens

Negocierile dintre liderii minerilor și reprezentanții Ministerului Economiei s-au încheiat. Sindicaliștii și guvernanții au ajuns la un consens

După șase ore de dezbateri, liderii minerilor și reprezentanții Ministerului Economiei au ajuns la un consens în ceea ce privește negocierile din Valea Jiului.

Reprezentanții MECMA au ajuns la un consens cu liderii de sindicat din Valea Jiului urmând ca detaliile să fie făcute luni, 12 martie, după ce acestea vor fi validate prin decizii legale ale CNH și sindicatului Muntele. Ministrul Economiei, Lucian Bode, le mulțumește liderilor de sindicat pentru disponibilitatea de care au dat dovadă, minerii din Valea Jiului înțelegând pe deplin că soluțiile rezultă doar în urma dialogului, Astfel, s-au creat premisele stingerii conflictului de muncă și a reluării activității chiar din această seară (n.r. vineri)”, a declarat oficialul Ministerului Economiei

Întrebată dacă minerii vor primi fondurile solicitate, reprezentanta Ministerului Economiei a declarat: „Toate celelalte detalii le veți primi luni 12 martie”.

Minerii de la cele şapte exploatări din Valea Jiului au declanşat protestele luni. Timp de trei zile ei au protestat în curtea Companiei Naţionale a Huilei şi au mărşăluit pe străzile din Petroşani. Miercuri, numărul protestatarilor a ajuns la aproximativ 5.000.

Protestele au continuat joi, în condiţiile în care nu au ajuns la niciun acord cu reprezentanţii ministerelor Economiei şi Finanţelor. Joi dimineaţă, minerii s-au întâlnit în sălile de pontaj de la unităţile lor, unde au fost informaţi despre soluţia oferită de guvernanţi la negocierile de miercuri.

Minerii reclamă în principal nerespectarea memorandumului aprobat de Ariton, în baza căruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizată, ceea ce ar fi presupus o creştere a salariilor cu circa 10%.

În 1 februarie, minerii de la Lonea şi Paroşeni au refuzat să coboare în subteran, iar cei care erau în schimbul de noapte au refuzat să iasă la suprafaţă, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de lucru şi reclamând că ministrul Economiei nu a respectat protocolul semnat în 17 ianuarie cu sindicaliştii din minerit.

Ministerul Economiei a ajuns la un consens cu liderii minerilor

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_16699').select();" id="embed_text_16699" />
Urmăriți B1TV.ro și pe
`