Donald Trump, critici la adresa alianţilor din NATO înainte de summitul de la Bruxelles. Care sunt nemulţumirile preşedintelui american

Donald Trump, critici la adresa alianţilor din NATO înainte de summitul de la Bruxelles. Care sunt nemulţumirile preşedintelui american

Preşedintele american Donald Trump a reluat criticile la adresa aliaţilor din NATO privind refuzul acestora de a majora cheltuielile cu apărarea. Aceste critici vin cu doar o zi înainte de plecarea acestuia pentru a participa la summitul NATO de la Bruxelles, o întâlnire la vârf ce ar putea deveni foarte tensionată.

„Statele Unite cheltuie cu mult mai mult pentru NATO decât oricare altă ţară. Nu este nici corect, nici acceptabil”, a scris Trump pe Twitter.

„Chiar dacă aceste ţări şi-au sporit contribuţiile de când am devenit preşedintele, ele trebuie să facă mai mult”, a mai adăugat Trump.

Preşedintele american a recurs în urmă cu două săptămâni la un gest inedit, şi anume faptul că a trimis o scrisoare către nouă state membre ale NATO, printre care şi Germania, Canada şi Norvegia, pentru a le cere să-şi respecte angajamentul de a majora cheltuielile militare la 2% din produsul intern brut până în 2024.

„Germania este la 1% (din PIB), SUA sunt la 4%, iar NATO este cu mult mai mult în avantajul Europei decât al SUA. Potrivit unora, SUA plătesc 90% din NATO, în timp ce numeroase ţări sunt departe de procentul de 2% (din PIB) pe care s-au angajat să-l asigure”, a denunţat Trump.

În aceeaşi postare de luni pe Twitter, el a evocat de asemenea conflictele comerciale cu statele europene.

„În plus, Uniunea Europeană are un excedent comercial de 151 de milioane de dolari cu UE, cu importante bariere comerciale asupra produselor americane. NU!”, a scris el, confundând milioanele cu miliardele, comentează AFP.

Statele Unite au transmis în 2017 că deficitul comercial cu Uniunea Europeană este de puţin peste 151 de miliarde de dolari.

Donald Trump va participa miercuri şi joi la summitul NATO ce urmează să aibă loc la Bruxelles.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`