Cine ar putea fi șeful interimar de la DNA, după revocarea lui Kovesi: Care sunt următorii pași pentru numirea noului procuror-șef 

Cine ar putea fi șeful interimar de la DNA, după revocarea lui Kovesi: Care sunt următorii pași pentru numirea noului procuror-șef 
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul de revocare din funcție a șefei DNA Laura Codruța Kovesi, decretul care a fost publicat în Monitorul Oficial. Din acest moment, șeful statului nu mai controlează viitoarea numire a procurorului-șef DNA.

Constituția prevede că în aceste condiții ministrul Justiției trebuie să facă o propunere. Având în vedere recomandările din rapoartele MCV privind o mai mare transparență în criteriile de selecție ale șefului DNA, este de așteptat ca Tudorel Toader că anunțe organizarea unui concurs pentru conducerea Direcției. Din momentul anunțului, procedura ar putea dura câteva săptămâni.

După ce va fi selectat un candidat, propunerea va fi trimisă de ministrul Justiției la Consiliul Superior al Magistraturii care trebuie să emită un aviz. Secția de procurori a CSM trebuie apoi să stabilească printr-o hotărâre calendarul avizării, care este de regulă de 15 zile. Momentul în care secția de procurori se va reuni este, însă, greu de estimat, în condițiile în care acum este perioada vacanțelor.

De asemenea, este dificil de stabilit, având în vedere ultimele decizii ale Curții Constituționale, dacă președintele poate refuza propunerea de numire. Potrivit unor interpretări, pe principiul simetriei, dacă președintele este obligat să revoce la propunerea ministrului justiției, atunci nu poate refuza nici propunerea de numire.

Până atunci însă, procurorul general trebuie să desemneze un interimar la conducerea DNA. În această situație ar putea fi unul dintre adjuncți, o persoană din afara instituției, un procuror de la Parchetul General sau chiar Laura Codruța Kovesi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`