Agenția de rating Fitch avertizează că deficitul bugetar al Rocmâniei s-ar putea adânci spre 3,4% din PIB în 2018 şi 3,6% în 2019. Au fost confirmate ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală ale României la „BBB minus”, perspectiva asociată pentru ambele calificative fiind stabilă.
Plafonul de ţară al României a fost confirmat la „BBB plus”, iar calificativul pe termen scurt în valută şi monedă locală a fost confirmat la „F3”, scrie Agerpres.
„Ratingurile de tip investment grade atribuite României sunt sprijinite de nivelul moderat al datoriei publice, şi indicatorii privind PIB-ul per capita şi guvernanţă, care sunt în linie cu intervalul „BBB”. Cu toate acestea, relaxarea fiscală pro-ciclică cu o deviaţie pozitivă a PIB (output gap) reprezintă un risc la adresa stabilităţii macroeconomice”, susţine Fitch.
Economia României a stagnat în ritm trimestrial în perioada ianuarie-martie 2018, reducând avansul anual la 4,2%, de la 6,6% în trimestrul patru din 2017.
Câştigurile obţinute de pe urma creşterii rapide a salariilor şi a reducerilor de taxe au început acum să se atenueze, în concordanţă cu opinia Fitch. Ca rezultat, agenţia a menţinut nemodificate estimările privind PIB-ul, care ar urma să crească cu 3,8% în 2018 şi 3,3% în 2019.
PIB-ul per capita al României este proiectat să depăşească în 2018 nivelul mediu actual al statelor din categoria „BBB”.
Comisia Europeană estimează că PIB-ul potenţial al României a ajuns la 4,1% anul trecut, de la o medie de 2,7% în ultimii cinci ani, datorită câştigurilor în productivitate, deşi se confruntă cu dificultăţi din cauza problemelor demografice. Între timp piaţa muncii se înăspreşte şi creşterea productivităţii continuă să rămână în urmă comparativ cu creşterea salariilor, apreciază Fitch.