Membrii CNA sesizează Parlamentului presiuni politice asupra instituției

Membrii CNA sesizează Parlamentului presiuni politice asupra instituției
Foto: evz.ro

Membrii Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) Ioan Onisei, Narcisa Iorga, Gelu Trandafir și Valentin Jucan acuză, printr-o scrisoare deschisă trimisă președinților Senatului și Camerei Deputaților, exercitarea unor presiuni asupra autorității autonome aflate sub control parlamentar, notează Mediafax.

“Noi, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului semnatari, vă sesizăm în legătură cu unele presiuni politice exercitate asupra autorităţii autonome aflate sub control parlamentar – CNA. Aceste presiuni s-au manifestat în mod public, în timp ce Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat şi a dezbătut o speţă oarecare, în conformitate cu Legea audiovizualului nr.504/2002. Urmare a acestor presiuni, dl Dan Grigore a demisionat astăzi din funcţie (vă atașăm scrisoarea pe care a făcut-o publică odată cu demisia)”,  se arată în scrisoarea CNA.

“Demisia dlui Dan Grigore din Consiliul Naţional al Audiovizualului este o pierdere pentru această instituţie, dar mai ales pentru publicul al cărui interes ea îl serveşte. Orice autoritate cu activitate în domeniul culturii ori al mass-media ar fi onorată să aibă în echipa sa de decizie o personalitate culturală de valoare precum dl Dan Grigore. În cadrul unei dezbateri televizate referitoare și la modul în care își exercită mandatul patru dintre membrii CNA, un parlamentar a afirmat despre dl Dan Grigore că este lipsit de onoare. Nu a fost însă singurul exemplu. Acesta este motivul pentru care, declarându-ne solidari cu dl Dan Grigore, vă solicităm audierea la nivelul Comisiilor pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă”, continuă membrii CNA.

Aceștia arată că fac apel “către Parlament, forul suprem al statului de drept, să susţină Consiliul Naţional al Audiovizualului în misiunea sa de a aplica  prevederile legale. În efortul său de a responsabiliza instituţiile de presă din domeniul audio-vizual în a-și asuma obligațiile legale, precum și rolul lor în societate, considerăm că CNA are nevoie de sprijinul parlamentarilor. Nu de declarații publice ale unora dintre aceștia, făcute în afara cadrului legal privind controlul Parlamentului asupra activității CNA, declarații  de natură să-i afecteze credibilitatea”.

Totodată ei apreciază că “intervenţiile publice ale unor parlamentari cu privire la o situație aflată în plin proces de analiză de către CNA au fost de natură să influenţa votul membrilor Consiliului, ceea ce vine în contradicţie flagrantă cu legile statului şi, în egală măsură, cu interesul public. Aceasta cu atât mai mult cu cât Legea audiovizualului precizează procedurile prin care parlamentarii pot exercita controlul asupra activității CNA, în cazul în care consideră că ea nu se desfășoară potrivit legii”.

După ce Crin Antonescu a refuzat să-și ceară scuze pentru afirmațiile făcute la adresa lui Dan Grigore, despre care a spus că nu are onoare, membrul CNA își menține decizia de a demisiona din CNA. În acest sens, Grigore a  scris o scrisoare în care explică motivele care au stat la baza deciziei sale.

„Demisionez din Consiliul Audiovizualului pentru că nu pot funcționa într-o instituție care e obligată să lucreze într-un climat de presiune permanentă, de lipsă de respect față de reguli, de fățărnicie și de măsluire sistematică a celor mai elementare principii, de monumentală rea-credință și de poluare gravă a spațiului public”, spune Dan Grigore în scrisoarea de demisie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`