Cristian Buşoi, discurs în Parlamentul European după invalidarea alegerilor de la Chişinău: Cei care conduc azi Republica Moldova folosesc TERTIPURI legislative drept unealtă împotriva democrației

Cristian Buşoi, discurs în Parlamentul European după invalidarea alegerilor de la Chişinău: Cei care conduc azi Republica Moldova folosesc TERTIPURI legislative drept unealtă împotriva democrației

Europarlamentarul Cristian Buşoi (PNL, PPE) a abordat, joi, în plenul Parlamentului European, chestiunea crizei politice din Republica Moldova generată de invalidarea alegerilor locale de la Chişinău.

Liberalul a atras atenția că urmările acestei acțiuni „se răsfrâng asupra dezvoltării economice a Republicii Moldova și asupra viitorului tinerilor moldoveni, din țară și de peste hotare”.

„Respectul cetățenilor moldoveni față de valorile europene este invers proporțional cu cel al autorităților care conduc, astăzi, Republica Moldova și care folosesc, mai nou, tertipuri legislative drept unealtă împotriva exercitării democrației.
Consecințele acestei acțiuni se resfrâng, ca de obicei, asupra dezvoltătii economice a Republicii Moldova și asupra viitorului european al tinerilor moldoveni din țară și de peste hotare”, a spus Cristian Buşoi.

Potrivit acestuia, cetățenii moldoveni au nevoie de suportul Uniunii Europene mai mult ca niciodată, iar UE trebuie să transmită „un mesaj clar că nu tolerează această situație, în care voința cetățenilor din Chișinău de a-l alege pe Andrei Năstase este răsturnată prin influențarea unor decizii ale instanțelor”.

„Mai mult, în cotextul noii legi electorale, ce încalcă toate recomandările Comisiei de la Veneția și ale Biroului OSCE pentru Instituțiile Democratice și Dreptului Omului, este nevoie de un mesaj la fel de clar că trebuie să se revină la o legislație care oferă șanse egale tuturor competitorilor politici”, a precizat europarlamentarul.

Acesta a conchis că Republica Moldova trebuie să rămână pe drumul valorilor europene, către o democrație sănătoasă, un sistem judiciar independent și dezvoltarea mediului de afaceri.

Situaţia politică din Republica Moldova a fost introdusă pe agenda Legislativului European la capitolul „Încălcări ale drepturilor omului, ale democrației si ale statului de drept”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`