Traficul de influență și denunțul, schimbări esențiale în Codul penal: Unele fapte ar putea fi dezincriminate 

Traficul de influență și denunțul, schimbări esențiale în Codul penal: Unele fapte ar putea fi dezincriminate 

Proiectul de modificare a Codului penal a fost adoptat marți de Senat. Unele dintre cele mai controversate prevederi se referă la instituția denunțătorului și la traficul de influență.

Potrivit modificărilor adoptate de senatori, în cazul infracțiunii de dare de mită, „mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de 1 an de la data săvârşirii acesteia”.

Aceste schimbări vor avea ca efect îngreunarea descoperirii unor fapte, avertizează specialiștii îndrept, citațu de Știripesurse.ro. Asta pentru că, susțin aceștia, sunt puține cazurile în care o persoană face un denunț imediat după comiterea infracțiunii, iar articolul duce, practic, la imposibilitatea ca cei care au luat mită să fie trași la răspundere.

Referitor la traficul de influență, specialiștii precizează că modificările adoptate ar putea duce la dezincriminarea unor fapte.

Forma adoptată de Senat prevede că „pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase materiale, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta, promisiune urmată de intervenţia la acel funcţionar pentru a îl determina să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”.

Cu alte cuvinte, se consideră că infracțiunea este comisă doar dacă a fost obținut un folos material, însă există și situații în care rezultatul nu este obținerea unui folos material, precum o funcție, voturi etc. În aceste condiții, dosarele în care rezultatul este un folos nematerial ar putea fi închise.

Proiectul de modificare a Codului Penal va fi dezbătut miercuri în Camera Deputaților, care este forul decizional.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`