Mai mulți cercetători britanici au descoperit, în cadrul unui studiu realizat pe șoareci, câțiva anticorpi capabili să blocheze procesul de dezintegrare a sinapselor dintre celulele cerebrale, care cauzează maladia Alzheimer, relatează AFP.
Potrivit cercetătorilor descoperirea lor ar putea deschide calea spre obținerea unui tratament eficient pentru pacienții umani.
Alzheimer este caracterizată prin formarea de depozite anormale de proteine, peptide beta-amiloide, la nivelul sinapselor, împiedicându-le pe acestea să își îndeplinească rolul lor de comunicator între neuroni.
Anticorpii descoperiți neutralizează funcționarea Dkk1, o proteină apropiată de beta-amiloide, blocând efectele ei toxice asupra sinapselor.
Savanţii au descoperit că peptida beta-amiloidă stimulează sinteza proteinei Dkk1, care, la rândul ei, provoacă dezintegrarea sinapselor din hipocampus, o zonă a creierului care joacă un rol cheie în procesele de învăţare şi memorare.
Boala Alzheimer se caracterizează printr-o acumulare de plăci beta-amiloide, un tip de proteine, în creier și prin depuneri fibroase, foamate de proteina tau în neuraoni. Alzheimer provoacă pierderea progresivă și ireversibilă a facultăților mintale.